perjantaina, marraskuuta 20, 2009


Viikko 47 / 2009

Ostamatta oleminen

Valtakunnallinen "älä osta mitään päivä" 27.11 on ollut itselleni hyvä havahduttaja. Olen joka päivä melko kriittinen ostaja, mutta se että tietoisesti kieltäydyn kertakaikkiaan, herättää monenlaisia tuntemuksia. Tässä blogissa voi seurata, millaista on nuoren naisen koko vuosi ilman shoppailua.

Laman alussa muistanette kampanjan, jolla kehotettiin kuluttamaan, jotta saataisiin suomalaisille töitä ja rahaa kiertämään. esim 24 tammikuuta postaus. Edellen olen sitä mieltä, että kuluttamalla tietoisesti, voin lisätä haluamaani tarjontaa.
Tavaran suhteen ollaan Suomessa varmasti tultu siihen pisteeseen, että ne joilla on jonkilainen koti, ovat voineet varustaa sen kaikella välttämättömimmällä. Enemmistö on niitä, joilla tavaraa on kertynyt miltei stressiksi asti.

Suomen luonnonsuojeluliitto, joka tapahtuman on laittanut aluilleen haastaa tänävuonna kysymyksellä "Miksi ostat ?"

Yksi asia, jossa ostaminen tulee minulle tavallaan "pakolliseksi" on, jouluna tai kun lasten kavereilla tai ystävilläni on juhlat. Lahjoiksi annetaan kynttilöitä, saippuoita ja elintarvikkeita sekä aineettomia lahjoja kuten hoitolahjakortteja tai konserttilippuja. Miksei rahaa hyväntekeväisyyskohteisiinkin, mutta silloin täytyy saaja tuntea hyvin. Aina kun mieleeni tulee "pakko"-sana on sille tietysti löydyttävä syy. Liittyyköhän lahjojen antaminen jotenkin omaan tarpeeseeni miellyttää muita ?!

Lasten kasvaessa pyrin minimoimaan heille myös jouluksi ostamiani lahjoja. Ei niin etteivätkö he niitä odottaisi ja ansaitsisi, mutta lahjahössäkällä olisi syytä olla mieli. Lahja, jolla voi touhuta pidempään ja joka on luonnonmateriaalia ja laitettavissa biojätteeseen tulevat kysymykseen. Tänä jouluna he ovat toivoneet muovailuvahaa ja saavatkin mehiläisvahapohjaista muovailtavaa. Lähikirppikseltä löysin koronapelin...

Oma periaatteeni on, että pyrin elintarvikkeissa kotimaisiin kausituotteisiin ja muissa ostoksissa ensisijaisesti kierrätettyyn. Kuvan olen saanut käyttööni noilta sivuilta.

Viikon kysymyksessä kysyn, mitä sinä jätit ostamatta Älä osta mitään päivän vuoksi ->

1 kommentti:

Pisarat kirjoitti...

Vastaajia kysmykseen, mitä voisit olla ostamatta älä osta mitään päivänä sain seitsemän vastausta. 6 vastaajista valitsi, että voivat olla menemättä koko päivänä kauppaan ja yksi, että voi olla ostamatta vaatteita.