perjantaina, marraskuuta 13, 2009


Viikko 46 / 2009
Ainokainen

Viikolla Linkola sai mediajulkisuutta jutussaan, joka julkaistiin Vastuullinen vaikuttaja lehdessä. Luin senkin ja valitsin linkkiin siisteimmän kirjoituksen maapallon väkimäärän vähentämisen suhteen. Harmi, että hänen vihamieliset argumenttinsa vievät koko idean pesuveden mukana. Näkökulmiin, jotka perustuvat tuhoamiseen en periaatteellisesti edes kommentoi, mutta yhdenlapsen politiikka alkoi kiinnostaa.

Tästä Tilastokeskuksen linkistä löytyy tietoa mahtivaltioiden, Kiinan ja Intian väestömäärästä. Millaisia vaikutuksia on ollut yhdenlapsen politiikasta, kun kyseessä on lisäksi ihmisoikeuskysymysten kanssa kamppailevat kehitysmaat, joissa naisen asema on jotain aivan muuta kuin täällä totuttu.

Syntyvyys, kuolleisuus ja maasta muutto vaikuttavat siis suuresti väkimäärään ja ikäjakaumaan. Jos en siis lähde miettimään eutanasiapilleriä saati rajumpia menetelmiä, katse kääntyy tietysti syntyvyyden säännöstelyyn.

Jos yksinkertaisimmalla mahdollisella menetelmällä (jota saa vapaasti kommenteissa kritisoda ja korjata) voisimme tehdä yhtälön, jossa kaksi aikuista saavat tehdä vain yhden lapsen ja sytyvyyden /kuolleisuuden sykli olisi 30v, niin Intian tai Kiinan miljardiväestö olisi miljoonassa ehkä 300 vuoden kuluttua.
1000 000000 -> 500 000 000 -> 250 000 000 -> 125 000 000 -> 62 500 000 -> 31 250 000 -> 15 625 000 -> 7 812 500 -> 3 906 250 -> 1 953 125

Suomessa on tilastokeskuksen tiedotteen mukaan lokakuussa 2009 5348814 henkilöä.
Edellisen yhtälön perusteella Suomessa päädyttäisiin miljoonaan jo vuonna 2070-luvulla. Suomalaisten väestönkasvu ei taida muutenkaan ketään pelottaa. Mehän olemme melkein kuin mallimaa siinä jo valmiiksi. Ainoana, vieläpä tyttölapsena täällä on täydet edellytykset elää 80%:sta tasa-arvoelämää.

Mitä sitten tarkoittaisi ikäpyramidi, jossa vanhusväestöä olisi aina "tuplasti" verrattuna edelliseen sukupolveen: Tuottavuus, jota muutenkin voisi mielestäni jo vihdoin kyseenalaistaa, tietysti kärsisi. Olisiko mahdollista saada maapallolle tilanne, jossa keskittyisimme elintarvikkeiden tuottamiseen ja hoivan turvaamiseen. Saahan utopioihin uskoa ?!

Ainoana lapsena ei tarvitse tulla lellitymmäksi kuin sisarusparvessa ja siarusparvessa voi todellakin myös oppia itsekkyyttä- ne ainakaan eivät ole selityksinä päteviä. Sisaruus on parhaillaan todella merkityksellistä. Viikon kyselyssä tiedustelen arkaluontoisesti sinun lapsuuden perheesi lapsilukua ->
Jos meidän olisi pakko rajata, niin minä olisin ainakin valmis. (Helppohan minun on nyt se sanoa, kun "elämän suurin ekomoka" on jo tehty...)

Jokaisen yksilön oikeus päättää lisääntymisestään on nykyisin ihmisoikeus, voidaanko sellaista rajoittaa ? Kyllä se kuitenkin varmasti teoriassa mahdollista olisi.
Aikaisemmin olen kirjoittanut aiheesta 4.11-08. Nytkin liitän tähän pari linkkiä ehkäisystä.

Lopputoiveena uutinen, että voisikohan laskelmat hiilinieluista sittenkin olla virheelliset. Tokkopa sen varaan kuitenkaan voi laskea. Ainakaan MOT ohjelman tapaista p...aa ei Yle saisi väkisin kerättävillä mediamaksuilla tuottaa.

5 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Syksyllä on räiskyvät värit:)

Inkivääri kirjoitti...

Toisaalta ja toisaalta, Linkolan mallin mukaan antaa mennä vaan - luonto iskee takaisin?8] Minä en oikein jaksa uskoa ilmastonmuutokseen ja suren sitä, että ihmiset toisaalla näkevät nälkää ja sairauksia.

Omalla kohdallani katson ketä äänestän ja pyrin elämään ekosti eli syön läheltä, liikun vähän, kulutan vähän ja toivon kuten hienosti sanot:*Olisiko mahdollista saada maapallolle tilanne, jossa keskittyisimme elintarvikkeiden tuottamiseen ja hoivan turvaamiseen. Saahan utopioihin uskoa ?!* ja unohtaisimme jatkuvan taloudellisen kasvun...

Pisarat kirjoitti...

Kiitos kommenteista Inkivääri. Luotan pieniinkin tekoihin- siihen blogin nimi perustuu, pienistä puroista syntyy isompaa. Sinä teet juuri niitä tärkeitä tekoja.

Ehkei yhdenlapsen politiikka ole ainoa ratkaisu, mutta jotain viisautta siinä voi piillä. Tänään aamu-uutisissa kuulin, että maapallon väestö olisi kaksinkertaistunut 30:ssä vuodessa...

Anonyymi kirjoitti...

Ajattelisin, että suurperheiden aika olisi tulevaisuudessa ohi. Tuntuu hurjalta, että tulevaisuudessa vaadittaisiin yhden lapsen politiikkaa. Mutta toivoisin, että mediassa alettaisiin puhua terveellä kritiikillä suurperheiden tarpeellisuudesta. On niin monia eri tapoja toteuttaa "vanhemmuudenvaistoja" muutoinkin kuin jatkuvasti itse lisääntymällä.

Pisarat kirjoitti...

Viikon kysymykseen vastasi 7 henkilöä. Kaikilla oli sisaruksia. No en nyt itsekään ihan yhdenlapsen politiikkaakaan määräisi, mutta kyllä siinä on silti viisauden siemen. Kummityttömme on Ugandassa, jossa väestömäärä räjähtää. Toivottavasti tukirahallamme voidaan hänelle mahdollistaa tietoa ehkäisystä.