perjantaina, toukokuuta 15, 2009


Viikko 20/2009 Oodi polkupyörälle

Liikkumisen suhteen voin olla meidän perheemme osalta tyytyväinen. Emme lennä, emmekä yksityisautoille. Se on jo aika merkittävää ympäristön kannalta. Kimppakyydit ja julkiset sekä kesäloman junareissu ovat meidän hiilijälkiämme, mutta pyöräileminen on todellinen terveysteko niin itselle kuin ympäristöllekin.

Itse polkupyörä yksinkertaisuudessaan on ekologinen valinta. Kuten kuvasta näkyy, joen pohjasta ruostuneenakin ongittuna, siitä voisi saada vielä kulkupelin. Vähintään rungon voisi käyttää romurautana. Pyörän mekanismista saa hallinnan myös niin päättävä naisihminen. Vanhempieni luona odottaa 50-luvun pyörä uutta elämää, ehkä elvytän sen vielä…

Korjaaminen on tietysti työlästä, helpompaa on viedä pyörä huoltoon. Kaikissa tapauksissa huoltovälineet ovat melko yksinkertaisia, niiden ympäristöystävällisyydestä en kylläkään tiedä, mutta auton öljyjen vaihtoon yms. verrattuna varmasti ottavat voiton. Ainakin pyöränhuoltoliikkeistä voi ostaa paikkoja ja liimaa ilman paikkarasiaa.

Helsingissä välimatkat ovat sellaisia, että tavallisella kunnolla varustettu aikuinen voi kulkea kaikki matkansa pyörällä, miltei yhtä nopeasti kuin julkisilla. Alle viiden kilsan matkoilla ala-asteikäisetkin jaksavat mukana. Se tekee mielelle, motoriikalle ja huomiokyvyn kehittymisellekin hyvää. Pyöräreittiverkosto on kohtalaisen hyvä, vaikkakin pyöräilyyn voisi monella tavalla tukea enemmän. Eikä vähiten panostamalla pyöräteiden kuntoon.

Pyörällä saa myös kulkemaan melkoisesti tavaraa. Peräkärryssä saa mukaansa vaikka kaksoset ja turvaistuimeen vielä kolmannenkin kaverin tarakalle. Peräkärryjä ja pyörälaukkuja on monenmoisia. Itselläni on hieno valkoinen pyörälaukku juhlakäyttöön, tilava kauppareissuille ja retkille, etutankoon ja satulan alle on myös tarvittaessa laukut. Lisäksi minulla on käytettävissä kori etutankoon tai tarakalle. Taimet kulkevat parhaiten lasten turvaistuimessa ja kauppakassit lyhyen matkaa tangoissa. hilavitukttimessa kaikenlaista hupaisaa pyöräilyyn liittyvää.

Viikon kysymysosa on pyöräilygallub ->

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pyörän kettingin voi öljytä tavallisella kotimaisella rypsiöljyllä ja siten taas pikkuisen parantaa maailmaa :)

Kaisu kirjoitti...

Pyöräily on ihanaa!!! Joka aamu nautin töihin lähtiessä siitä, että olen terve ja voin pyöräillä ja nauttia ihanista luonnon äänistä. Kärsisin, jos joutuisin autolla menemään..
Kauppareissut minäkin käyn aina pyörällä ja peräkärryllä ja lapsukaiset monesti vielä siinä mukana. Nautin siitä kun saan fyysisesti rasittaa itseäni.
Ihana kun kesää tulee :)