perjantaina, toukokuuta 08, 2009


Viikko 19/2009

Hyvää äitienpäivää,
esiliina-aiheisessa blogissa !

Kuten jääkiekon aurinkokuningas Tamminen on neuvonut, pidän asian alkuun mahdollisimman yksinkertaisena. Tässä ruokateemassa se on minulle kullan arvoinen neuvo - katsotaan onnistunko.
Ekologisuus vaatii kuitenkin suunnitelmallisuutta:

Lapsille kotona näyttää olevan tärkeitä tutut ruokalajit. Ympäristön kannalta merkittävintä olisi paneutua painottamaan aterioiden kasvisosuutta. Pyrin tarjoamaan eineksiä entistä vähemmän, mutta en ryhdykään yrittämään Saarioisten maksalaatikkoa.

Kuvassa lähikaupan vihannestiski- eipä ole hurraamista. Espanjasta on tuotu ainakin porkkanat ja jäävuorisalaatti, Hollannista omenat jne. Kaali ja kurkut ovat kotimaisia, mutta kurkut ainakin vielä lämmitetystä ja valaistusta kasvihuoneesta. Torilla tilanne oli lähes sama, mutta pakkaamisessa oli käytetty hieman vähemmän muovia, jotain siis täytyy tehdä.

Tämän blogin innoittamana löysin yhden kokeilun arvoisen idean: Pakastan tänä vuonna suunnitelmallisesti kotimaisia vihanneksia ja juureksia esikäsiteltyinä pakkaseen. Arjen touhuissa pakastevihanneksista syntyy nopeasti keitot ja lisukkeet. Ympäristöllisesti valmispakasteiden kylmäkuljetukset, pakastealtaat ja kertakäyttömuovipakkaukset kuluttavat tarpeettomasti energiaa.
Viikon kysymyksessä tiedustelen, mitä teillä muilla on pakastettuna ->

Ihan maksimissaan pakastimeeni mahtuisi 84 rasiaa. (esim Oivariinirasia n. 600g)
Kaalia, porkkanaa, muita vihanneksia ja marjoja kutakin 21 rasiaa (= n. 12kg). Aterialla meillä kuluu n. 200g pakastevihanneksia, joten noista (36kg) riittäisi n 180 aterian lisuketta- siis joka toiselle päivälle vuodessa. Marjarasia pitäisi kestää pari viikkoa, ehkä niitä sittenkin tarvitaan vähän enemmän...

Tuoretta kotimaista saa heti tuoreeltaan käyttöön kesä-syyskuussa, joten pakasteen varassa tarvitsisi olla 8kk. Kesällä syömme esimerkiksi salaattia, se maistuu myös lapsille ja on helposti varioitavissa eri lisukkein. Ekat salaatin taimetkin jo itävät parvekelaatikossa.

Sitten siihen ”yksinkertaiseen ruokalistaan”, johon tulen vielä myöhemmin palaamaan:
Kaalilaatikko on meillä perusruoka. Sekavihanneksia: lanttua, parsa- ja kukkakaalia, kurpitsoita erilaisilla valmistustavoilla.
Porkkanaa syömme runsaasti sekä raakana, että keitoissa ja laatikoissa. Jostain luomupiiristä saisi varmasti moisen säkin erinomaisen makuista porkkanaa. Multaisina säilyisivät pidempään viileäkaapissa.

Omenaa olemme saaneet naapureilta, mutta pakastettuna tulee huonosti käytetyksi. Marjojen itse poiminta olisi ekologisuutta huipussaan- kunhan pääsisi kunnon metsäapajille täältä kehä ykkösen sisältä.

Pakastamisen lisäksi olisi muitakin säilytystapoja, mutta etikassa hapankaali, kurpitsat tai punajuuret eivät ainakaan lapsille erikoisesti maistu- liekö niissä vitamiinejakaan sitten tallella.
Kuivatettuja vihanneksia on saanut ainakin punnitse ja säästä kaupasta. Miten onnistuisin itse ?

Muistathan laittaa kommentin, jos sinulla olisi jotain ideoita pakastamisesta tai muusta säilömisestä. Tässä blogissa vielä kotoisia ruokaideoita

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tavoitteeksi kannattaa ennemmin ottaa pakastimesta luopuminen. On ympäristöystävällisempää ostaa talvella espanjalaista kuin syödä pakastinruokaa.

Pisarat kirjoitti...

Kiitos havahduttavasta vinkistä:
Pakastin on minulle niin itsestäänselvyys, että tuo ei sikäli tullut mieleenikään. Tarkistin heti paljonko pakastin voi kuluttaa 400-1200kWh /vuosi http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/fc57c15f-1ce8-4c89-b0e9-392d20d6d5cb.aspx

Nyt pitää sitten puntaroida, minkä arvon annan kotimaiselle ehkä osin itse tuotetuille vihanneksille ja marjoille.

Kyllä meillä arki totisesti muuttuisi, kun työviikolla en voisikaan luottaa, että ruoka on valmiina jo pakastettuna.

Heitit hyvän pallon...

Pisarat kirjoitti...

Viikon kysymys koski siis pakastamista: (6 vastaajaa)
5:ssä pakastimessa oli pullaa ja muita leipomuksia sekä isoissa erissä tehtyjä ruokia
4:ssä pakastimessa oli vähän kaikenlaista ja muutamassa oli marjoja. Yhdessäkään ei ollut vihanneksia eikä jääpaloja.