perjantaina, lokakuuta 09, 2009


Viikko 41 / 2009

Ydin ja Atomi

Kuluvana vuonna olen kirjoittanut tosi vähän energiaan liittyen. Aamulla uutisissa kerrottiin, että suomalaiset voisivat hyvinkin säästää sähköä jopa kolmanneksen nykyisestä kulutuksesta. Omasta kokemuksestani käsin se on mahdollista, kunhan kohta kohdalta jaksaa pohtia, montako sähkölaitetta asunnossa on, millaiset on perheen käyttötottumukset, milloin sähkö on välttämätöntä jne. Meillä irtosähkö on edelleen pysynyt alle 60 kWh / viikko, kun blogin alussa se oli hiukan yli 100kWh / viikko. Onko mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi ilmastointiin, onko sähkölämmitteiseen asuntoon mahdollisuuksia hankkia ilmalämpöpumppua jne.

Mielestäni suurin oma tekoni oli ekosähköön siirtyminen. Kun kilpailutat sähköyhtiötä katso halvimman sijasta myös, miten sähköä tuotetaan ! Hakusanalla Norppasähkö, löydät myös vaihtoehtoja. Helsingin energia tarjoaa myös mm. museovesivoimasähköä...

Tämä uutinen sai minut hätkähtämään jälleen. Intia aikoo satakertaistaa ydinvoiman tuotantonsa. Voinko minä siis suhtautua ydinvoimaan mustavalkoisesti ?
Pitäisikö minun ymmärtää, että ydinvoima nyt vain on ainoa vaihtoehto siirtymävaiheessa johonkin toiseen energiamuotoon. JOS...haluamme säilyttää elintasomme siten, että se saavuttaa myös kolmannen maailman.

Muistan, kuinka Kekkosen ajan lapsena ydinaseeton pohjola oli tavoite. Nyt on toinen ääni kellossa. Pakko perehtyä asiaan, jota niin varmasti vastustaa. Näillä argumenteilla ydinvoimaa puolustetaan, Suomessa asiasta päättää eduskunta. Tällaista materiaalia löytyy eduskunnan sivuilta.
Jos haluaa osallistua keskusteluun kansanedustajien kanssa- se onnistuu vaikka täältä
Suomen luonnosuojeluliitto esittää minulle tutumpia argumentteja. Ei voi mitään, minua kauhistuttaa jos ainoa vaihtoehtomme energian tuotannolle on noin pelottava. Vaiheinen on kirjoitellut ansiokkaasti mm. ydinvoimasta blogissaan. Ja Säteilyturvakeskus yrittää antaa vastauksia kysymyksiin.

Viikon kysymys on tavallaan vetoomukseni miettiä omaa sähkönkulutusta ja miten sitä tuotetaan ->

4 kommenttia:

Timo K kirjoitti...

Täällä keskustelupaikka ydinvoimakysymyksille: http://www.ydinreaktioita.fi/

Sähkönsäästö on aina mahdollista, mutta sähkö on hyvin käyttökelpoinen energianlähde moneen tarkoitukseen.

Mielestäni sitoutuminen EI-kantaan ydinvoimakysymyksessä ei tässä tilanteessa ole ihan järkevää. Tekniikka on 80-luvun tilanteesta kehrittynyt ja jos laitos tehdään kaikkien sääntöjen mukaan en pistä hanttiin jos Suomeen rakennetaan vielä yksi voimala nykyisten ja rakenteilla olevan lisäksi. Ja ilman verovarojen käyttöä.

Pisarat kirjoitti...

Niin, jotain on varmaan pakko tehdä. Jääräpäinen vastustaminenekaan ei ole aina hyväksi. Asioita on vain hyväksyttäväkin.
Kiitos linkistä. Tieto on tärkeä osa mielipiteen kannalta ja samalla "tieto aina lisää tuskaa".

Vaiheinen kirjoitti...

Keskeinen energiakeskustelun pulma minusta on se, että ydinvoimasta tehdään se ainoa välttämättömyys. Näin asian ei tarvitse olla, ellei sitä erikseen päätetä. Uusiutuvien energiamuotojen teknologinen ja taloudellinen kehitys on viime aikoina ollut huimaa ja ihan energiatehokkuuden parantamisellakin voidaan tehdä vielä varsin paljon.

Suomessa on tehty strategisia linjauksia, jotka lähetökohtaisesti estävät näiden muiden vaihtoehtojen todellinen hyödyntämisen.

Asia on siis vähän laajempi.

Ydinvoimaa ei voi tarkastella pelkästään sen tuotannon kautta, vaan on pakko ottaa huomioon koko elinkaari raaka-aineen erittäin saastuttavasta louhinnasta jätteiden hankalaan ja tuhansia vuosia kestävään loppuvarastointiin. Vaikka ydinvoima laitoksena ei päästä hiilidioksidia, se ei kokonaisvertailussa pärjää uusiutuville energiamuodoille millään, vaan elinkaarta tarkasteltaessa se aiheuttaa päästöjä selvästi enemmän.

Ydinvoiman ympärille rakennettu yhteiskunnallinen infrastruktuuri ja toiminta ei ole ilmaista ja muutenkin koko ydinvoiman ympärille rakennettu talous näyttäytyy aikalailla sekavana ja julkista rahaa sielläkin liikkuu.

Kokonaan toinen asia on se, että ilmeisesti on niin, että maapallo ei kestä globaalisti sellaista elintasoa, joka meillä Suomessa nyt on. Ei ainakaan sellaisessa ympäristökuormituksen tasossa mitä nyt teemme. Se tarkoittaa sekä resurssien kulutusta ja päästöjä.

Pisarat kirjoitti...

Viikon kysymyksenä oli energiatiedustelu:
Kuusi vastaajaa, joista
5 lupaa katsoa, mistä voi kotona säästää sähköä.
4 vastustaa ydinvoimaa
3 hankkii eko- tai norppasähköä
1 ymmärtää, että ydinvoima voi olla välttämätöntä.