Viikko 40 / 2009Vaihtoehtoja välttämättömyystarvikkeissa.
Lähtökohtana vältämättömyys on tietysti myös syytä avata. Vesi ja ilma ovat elämän edellytyksiä. Samoin energia esimerkiksi lämmitykseen ja ravinnontuotantoon.
Tänään kirjoitan länsimaisesta välttämättömyydestä, lähtien siitä hygieniatasosta johon olemme tottuneet. Riittävä hygienia tuo terveyttä. Kuljemme päivittäin valintoja tehden. Nyt kirjoitin niistä valinnoista, joita itse teen joka päivä. Toisiin olen tyytyväisempi kuin toisiin ja joku voi olla ihan älytönkin valinta. Kommentoithan, jos huomaat sellaista.
Innostuksen sain muutamista muista seuraamastani blogeista ja lähdin miettimään, mitä vaihtoehtoja minulla on päivittäisille tuotteille:
Aamulla kun herään tahdon juoda jotain:
juonko lämmintä vai viileää vettä ?
laitanko ekokaupan murukahvia vai kuivaamiani yrttejä ?
Pestessäni hampaita:
Käytänkö sähköhammasharjaa vai peräti salvadora-pensaan juurta eli
Natural brush:ia
Mistään en ole löytänyt hammastahnaa, jonka pakkausta voisin nyt kehua.
Kasvoja pestessäni pelkkä vesi kuivattaa liikaa:
Käytänkö vettä ja luonnonmukaista kasvorasvaa, vai 100% ekopumpulia ja esim.
Sante 3 in 1 puhdistusmaitoa.
Hiustenpesussa:
Mistä saisi uudelleen täyttöpakkauksiin shampoota ja hoitoainetta ?
Ainakin
body shop ja Luch ottavat uudelleenkäyttöön palautetut pakkaukset.
Kysynkin heti Ruohonjuuresta, voisiko sielläkin toteuttaa vastaavaa...
Kampaamotuotteiden myyjät ainakin kehuvat, että tuotteet ovat tiivisteitä- se on ok, mutta muuten enemmistö pakkauksista ei saa kehuja.
Peseytymiseen muuten:
Uudelleen täytettävät suihkusaippuat, jolloin tulee turhaa kuljeteltua vettä vai palasaippuat ? Kuukautisten aikana teen ison ympäristöteon
kuukupilla.
Käytänkö deodoranttina:
Varmasti pettämätöntä dödöä, joka sisältää alumiinia ja on kertakäyttöpakattu vai voisinko käyttää: kristallikiveä,
Weledan salvia, villiruusu tai sitruunasuihketta lasipurkista vai minkä nyt itse löysin ja suosittelen
Lush:in paloja, joista ei tule kertakäyttöjätettä.
Pakkaanko tavarani reppuun joka on:
Huutonetistä huudettu nahka-reppu (käytössä vain parantunut ja eläimen kuolemallekin parempi syy kuin kertakäytöisyys), ajattomannäköinen urheilureppu, jota voi käyttää kuka tahansa perheenjäsen ?
Kuljenko n. 3km työmatkani:
Sauvaillen n. 45 minuuttia,
pyöräillen n. 15 min, bussilla n. 10 min vai pitäisikö sittenkin hankkia auto ?
Töissä:
Sytytänkö kaikkialle valot, vai pidänkö tunnelmaa ?
Tulostanko kaikki materiaalit, leikkaanko vanhoja tulosteita muistilapuiksi, vältänkö keltsi-lappuja, joita ei saa laittaa paperinkeruuseen ?
Neuvonko kollegoille, miten rosken lajittelua ?
Ehdotanko johtoryhmälle: lisää
lajitteluastioita tai työmatkapyöräilijöille pyörähuoltoa ?
Kaupassa:
Onkohan kaupassa kotimaisia tuoreita vihanneksia vai on otettava pakastevihannespusseja ? Vai saanko riittävästi vihanneksia luomupiiristä, (jonka jakelulistassa on muuten 46 nimeä).
Voinko ostaa irtotiskistä omaan rasiaan tai pyytää kartonkikierrätettävään pakettiin ?
Olenko muistanut mukaani omat valoverhokankaasta tehdyt hedelmäpussit ja kangaskassin ?
Laittaessani ruokaa kotona:
Onko pakasteeseen tehty valmiita isompia eriä, joista nyt saan nopeasti pöytään syötävää ? Kelpaako syystä tai toisesta tekemäni valinnat nuorisolleni ?
Pyyhkiessäni pöydän:
Onko tiskirättini varmasti biohajoava ? Onko uusi
bambulangasta virkkaamani tiskirätti sittenkin tehty bandojen ainoasta ruoasta ?
Tiskatessani:
Neuvonko lapsia laittamaan asitoita tarvittaessa likoon, onko astianpesukoneeni
ekotehokas ja onko
ecoverin biopesutabletit sittenkään kaikkein paras vaihtoehto ?
Pestessäni pyykkejä:
Pesukone tulee meillä helposti täyteen, onko kaikki sittenkin todella jo likaisia ?
Käytänkö pesuaineena ympäristöystävällistä Ecoveria, jonka paketin saa kartonkikeräykseen vai peräti
pesupähkinöitä, joista ei käytön jälkeen tule muuta kuin kuljetuskuormaa ja biojätettä.
Lukiessani:
Lopetanko, kun päivänvalo ei enää riitä vai sytytänkö ainoastaan sen kohdevalon, jota tarvitsen ja onhan polttimo energiansäästölamppu ?
Iltapalalla:
Lapset tahtovat aina sytyttää tunnelmallisen kynttilän, pitääkö lisäksi olla muuta valoa ? Onko kynttilä
valettu vanhoista kynttilänjämistä ?
Kun lapset menevät nukkumaan:
Lukevatko he itse ? Kuuntelevatko äänitarinoita ? vai ehdinkö itse jutteleman ja hyräilemään hämärässä ? Viikon kysymyksessä kysyn, minkä itse valitsisit
->Jaksoitko kysymysmeressä tänne asti. Kiitos, jos jaksoit. Kuvassa on esitelty minun ylellisyystuotteeni: Ystävien seurassa virkattu tiskirätti, kuukuppi, pesupähkinöitä, luomuhammasharja ja palasaippua sekä mehiläisvahakynttilä. Näyttääkö selviämispakkaukselta ?
Kööpenhaminaan on 65 päivää, siellä toivottavasti tehdään päätöksiä joilla ohjaillaan kysymysvirtaamme uusille, toivoeikkaille, uomille.
3 kommenttia:
Mielenkiintoinen postaus! P&S:ssä voi ainakin täyttää shampoo-, hoitoaine- jne. pullot, samoin monissa luomuliikkeissä. (Jos siis tarkoitit, että missä pakkauksiin saa lisää ainetta eikä että minne pakkaukset voi palauttaa.)
Miten noi Lushin deodoranttipalat toimivat? Suoraan kainaloon vaan vai pitääkö kostuttaa vedellä? En olekaan tuollaisia enkä jauhedeodoranttia koskaan nähnytkään! Itse kokeilin nyt eka kertaa kookosöljyä ja pitää sanoa, että itselläni se ei kyllä oikein toimi, vaikka monet muut sitä ovat kehuneet. Näin kotioloissa on ok, mutta en voisi kuvitella lähteväni töihin kookosöljyä kainalossa (ellei se sitten ala tepsiä..).
Nahkarepusta puheenollen: eilen kirpparilta löysin ihan mahtavan pienen vanhan, vanhan nahkalaukun ja siitä tulit sinä heti mieleen :) Meinasin sen ostaa ja vaikka sitten lähettää sulle (vaikken sua tunne) mutta sitten huomasinkin, että vetoketju olikin mennyt rikki. Jätin sen kirpparille..
Töissä muuten tulostellaan aivan liikaa kaikkea. Ja saman olen huomannut kouluissa. Onneksi joissakin kouluissa on esim. dokumenttikamerat käytössä, niin silloin ei kaikkea tartte tulostaa tai ottaa kalvoja, mutta hyvin paljon lippusta ja lappusta tulee jopa kotiin asti. Ja yksipuolisina tietty! Onneksi meidän koululaisen luokassa on siirrytty nettiviestintään mm. blogin välityksellä, ettei kaikkia tiedotteita tartte monisteina lähettää koteihin :)
Päiväkodeissakin jo tuhlataan paperia, meillä ainakin tulee jokin vuosisuunnitelma tms. isolla fontilla printattuna ja yksipuolisina sivuina, se on iso läjä paperia se. Samoin kunnan työtyytyväisyys- yms. kyselyt on printattu isolla fontilla ja yksipuolisina papereina, eli kuinkahan monta paperia tuossakin menee, jos kyselyt osoitetaan joka ikiselle kunnan työntekijälle..
Mitä on biohajoavat tiskirätit?
Tuo iltapalakynttilä on ihana idea, eipä ole tullut mieleenkään - uskaltaiskohan kokeilla meidän muksujen kanssa (viimeksi postasin paloturvallisuudesta)..?
(Sori tuli vähän pitkä kommentti..)
Kiitos ihanasta "kommentista".
En löytänyt P&S :ta googlettamalla, mutta upeeta jos sieltä saa pakkauksia täytettyä. Ekologisesti sillä ei taida olla väliä, ottavatko palautuksena kiertoon vai viekö oman pullon mukanaan.
Paladödö on toistaiseksi toiminut hyvin. Kostutetaan ja kainaloon. Minusta myös ainesosaluettelo oli sellainen, että kelpasi minulle.
Mun huutama nahkareppu kävi suutarin kautta. Korjauksen hinta oli 8€ ja itse reppu 25€. Korjaaminen mielestäni kannatti.
Viledan Wettexkin on 100% biohajoava. En itsekään osannut ennen laittaa niitä biojätteeseen. Tuota bambulankaa kehutaan käsityöblogeissa ja ajattelin kokeilla. Ei se kyllä imukyvyssä Wetteksiä voittanut.
Papereiden kanssa olen täällä kotona ollut aika löperö, kun lapset piirtävät paljon. En ole halunnut luovuutta ja omaa taidenäkemystä liikaa rajoittaa määräämällä, että joka kulmaan on piirrettävä. Joskus oikein harmittaa, jos lapsi on piirtänyt molemmille puolille ja painaumat tai tussi tullut läpi.
Paloturvallisuus on tosi tärkeä. Meillä pöydässä on ollut max jokaiselle oma kynttilä, jonka saa sytyttää itse. Viimeinen sammuttaa kynttilän. Minä tietysti katson, että kun on kaikki sanottu kiitos, niin viimeisenä (ennen minua) lähtevä sammuttaa kynttilän. Lapset ovat oppineet siinä tarkoiksi.
Viikon kysymys oli meidän ilta-arkea. Pyysin vastaajia kuvittelemaan olevansa n. kymmenvuotiaita, millaisen iltarutiinin valitsisit tänään.
Kukaan ei valinnut äänitarinaa, yksi halusi lukea itse ja loput viisi toivoivat, että äiti olisi jutellut ja hyräillyt hämärässä. Viimeisin vie ainakin vähiten fossiilisia polttoaineita, mikäli äitiä ei pidä fossiilina ; )
Lähetä kommentti