perjantaina, elokuuta 28, 2009


Viikko 35 /2009

Tälläviikolla on puheissa ollut kauppojen liha ja kalatiskit. Tässä voisi olla sysäys lopettaa lihan syönti.
Viikon kyselyssä kysyn ruokavaliotasi ->

Asia alkaa jo kadota seuraavien uutisten alle, mutta minä pohdiskelen asiaa nyt vielä tässä:

Tehotuotannossa sikaa, nautaa, kanaa ja kalaa elätetään, mahdollisesti kuljetellaan ja teurastetaan mielessä tehokkuus. Ohitetaan eläinten luontaiset tarpeet ja sittenkin tässä loppuun asti kehitetyssä järjestelmässä voi kysynnän ja tarjonnan tietämys ja poliittiset ohjailut mennä vikaan. Syntyy erilaisia "voi-vuoria" tai lihaa jalostetaan vielä lähes pilaantuneena, kun toisaalla on nälänhätää.

Jättmarkettien mielettömät hyllyrivit ja jättimäiset ostoskärryt huumaavat ostajat. Kaupassa aikaa kuluu tuntikaupalla, jos kaikki tuoteselosteet lukee läpi. Nyt valppautta tarvitaan myös palvelutiskissä ja niinhän se on, että kaupunkilainen ei ole välttämättä tuoretta lihaa tai kalaa koskaan edes nähnyt (puhun nyt ainakin itsestäni ja lapsistani).

Entä sitten, jos kukaan ei vielä ole sairastunut marinoidusta lihasta tai useaan kertaan esilletuodusta kalasta, jonka pyyntipäivää ei edes myyjä tiedä ?
Onko säilöntäaineet aina parempia kuin aito home ?! - hih.
Olen suorittanut hygieniapassin ja ehdottomasti sitä mieltä, että huonoa ei saa myydä. Ymmärrän toisaalta lahjoittajan olevan vastuussa, jos joku dyykkari olisi luvalla saanut kaupasta jo vanhentunutta ruokaa ja sairastuisi. Ilman tuloa ei myyjien työpanosta käytetä tyhjiöpakattujen tuotteiden aukomiseen ja koko vanhentunut erä muoveineen, säilytys- ja kuljetus jalanjälkineen ja eläimen kärsimyksineen menee metaania tuottamaan sekajätteen mukana. Onneksi olkoon logistiikka.

Nyt tulee tunnustuksia: En ole edes ajatellut koskaan dyykata ruokaa, mutta pidän tarkasti huolen, ettei mitään ruokaa kotonamme heitetä roskiin (Paitsi tietysti oikeasti pilaantunutta). Ette kohta enää ihmettele, miksi en ole niin ylpeä kokkina. Ymmärrän, ettei pula-aikana ollut mahdollisuutta heittää koko hilloa tai leipää kompostiin homeen vuoksi. Siitä vaan home pois. Nyt meille ei kelpaa vähänkään nahistuneet tuotteet, saati käyrät kurkut ; )

Loppukevennykseni liittyy kuvaan. Hyvä haltijatar on loihtinut minulle sitenkin palkinnon kaikista niistä yrityksistäni saada kasvatettua spagettikurpitsaa omasa pihassani. Kuvassa näkyy, kuinka kauniisti taimeni kukkivat, ennenkuin etanat syövät kukat tai ne putoavat kosteina maahan. Vein lahjakurpitsan kuvaan myös. Olen liikuttavan kiitollinen saamastani kurpitsasta. Kiitos siirtolapuutahaan !!!

2 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Ruokavaliokyselyyn tuli 9 vastausta. kolme vastaajaa syö sekaruokavaliota ja toiset kolme välttävät punaista lihaa.
Kahdella oli jokin muu ruokavalio ja yksi oli kokonaan vegaani.

Pisarat kirjoitti...

Ruokavaliokyselyyn tuli 9 vastausta. kolme vastaajaa syö sekaruokavaliota ja toiset kolme välttävät punaista lihaa.
Kahdella oli jokin muu ruokavalio ja yksi oli kokonaan vegaani.