perjantaina, elokuuta 21, 2009


Viikko 34 / 2009

Millaiselta on tuntunut olla perheessä, jossa huomioidaan ympäristöä arkitekoina ?

"Jokainen on erilainen, mutta saman arvoinen."
Tätä lausetta käytän silloin, kun lapset miettivät, miksi ovat mielestään erilaisia kuin kaverinsa.

Jokaisella perheellä on omat ainutlaatuisuutensa jotka tietysti korostuvat, jos poikkeavat kovasti ympärillä olevista "tavallisemman perheen" normeista. Jos luokkakaverit tekevät kaikki etelänmatkoja, perheellä on kaksi autoa, kesämökit ja saunat, voi kokea erilaisuutta jos perheellä ei niitä ole.

Auton ja TV:n puuttuminen ovat ehkä eniten lasten kaveripiirissä huomattuja asioita. Olen tosin onnistunut vakuuttamaan lapsenikin niiden tarpeettomuudesta omassa perheessämme, että osaavat vakuuttavasti perustella asian niin, että ystävät lopulta toteavat että "aha".

Viikon kyselyssä tiedustelen, onko sinun toimiasi ihmetelty ? ->

Lähikirpparilta tehtiin taas hyviä löytöjä. Lapsi totesi kotimatkalla, että muut varmaan luulevat meitä "pummeiksi", kun ostamme käytettyjä tavaroita. Minusta oli mukava kertoa, että vaikka meillä olisi rahat ostaa uutena- on kyse arvovalinnasta.

Kun tekee aloitteen uuden asian hyväksi pitää varustautua kohtaamaan vastustusta. Naapurien mielestä kompostointi ja biojäte on huuhaata, töissä lasinkeräyslaatikko tulee liian kalliiksi, vaikka henkilökunta vie työpäivän päätyttyä pilttipurkkeja kierrätykseen.

Kertooko työtehosta se, että käytävillä ja tiloissa joissa ei oleskella, pidetään valoja palamassa. Uskotteko, että jos ei sytytä kaikkia valoja itsekseen palamaan, voi jollekin tulla mielikuva, ettei ole tarpeeksi ahkera työyhteisö tai ettei sytytä niitä edes tarvitessaan. Tunnustan nyt, etten aina laita valoa mennessäni ikkunalliseen vessaan, mutta tarvitessani valoja käytän niitä toki. Jos mietin tarkemmin valintojani niin se ei ole joko tai, etten kuitenkin joskus voisi matkustaa tai käyttää jotain kertakäyttöistä. Kuva on bongattu hilavitkuttimesta. Valaisin kumikäsineistä.

Influenssaa varoessamme esimerkiksi on tietysti käytettävä jossain tilanteissa kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä ja ehdottomasti kertis nenäliinoja, vaikka normaalioloissa pestävät olisivatkin ekologisempia.

Itselläni on selvä ympäristövakaumus, jonka pystyn yleensä perustelemaan riittävän hyvin ja tarvittaessa muuttamaan toimintatapojani, jos omat perusteluni eivät ole kestäviä.

Terveydeksi nyt kaikille.

6 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Saihan siihen kyselyyn rastittaa niin monta kohtaa kuin sopi.

Aina ne ihmettelee jossain...

Pisarat kirjoitti...

juu, rasteja saa laittaa useampaan kohtaan. Ihmettelyllä on sävynsä. Yleensä tulee sellainen olo, että ihmettelystä on ollut hyötyä kun on saanut toisen havahtumaan, että asioita voi tehdä toisinkin.

Kaisu kirjoitti...

Ainakin itse tunnen välillä itseni kummajaiseksi. Helpompimahan se olisi, kun käyttäytyisi kuin suurin osa ihmisistä välittämästä mistään. Töissäkin ihmetellään jos sammutan huoneestani valot kun lähden yli kymmeneksi minuutiksi ulos, sammutan yöksi tietokoneen näytön ja pidän puhelimen laturia poissa seinästä kun ei tarvitse ladata sitä, otan kaksipuoleisia kopioita, leikkaan käytetyistä kirjekuorista muistilappuja ja kaikessa muutenkin ajattelen ekologisesti. Pidetään vähän niin kuin tyhmänä. Syyllistetään jos en syötä lapsille sellaista ruokaa mitä muutkin saa ja juota esim. maitoa litrakaupalla tai anna lapsiraukoille makkaraa. Eikä se maata kaada jos silloin tällöin makkaraa ja maitoa saavatkin, mutta näyttää, että muut ei arvosta ruokatottumuksiamme ja periaatteitamme. Väkisin pitää muiden antaa lapsille sellaista, mitä en haluaisi heidän syövän. Sitten selän takana moititaan, kun lapsiraukat eivät saa mitään syödä ja tuntevat itsensä erilaisiksi. Plääh. Välillä ahdistaa ja lujaa. Ympäristön painostuksesta huolimatta teen niin kuin parhaaksi ja oikeaksi näen.

Sori vuodatus:) Pitemmän aikaa on vaan ottanut vähän päähän nämä ruokajutut. Muut näyttävät tietävän paremmin, mikä on minun lapsilleni parhaaksi.

Pisarat kirjoitti...

Kiitos Kaisu.

Erilaisista tavoista syödä tai toimia tulee mieleeni, että monesti itse mietin miten hyväksi olisi kaikille terveellinen ravinto tai toimet, joilla voi vaikuttaa siihen, säilyykö maapallo elinkelpoisena.

Lapsille erilaisuuden sietäminen toivottavasi opettaa sopivaa kriittisyyttä, etteivät aina ole sokeana vaan menossa sinne minne muutkin.

Pisarat kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Pisarat kirjoitti...

Viikon kysymyksessä tiedustelin, mitä "ymppätoimianne" on ihmetelty.

Kaikki kolme vastaajaa olivat joutuneet "selittelemään" oskien lajitteluaan sekä ympäristöasioista puhumisen vuoksi. Minulta lipsahti kysymykseen välittämiesn tilalta väittäminen, mutta olikin minusta melkein osuvampi.

Kahden vastaajan sähkönsäästöä (valot pois ja hissin käyttämättömyys) oli ihmetelty.

Yhdet ihmettelyt tuli pakastimessa nopeasti piipahtamisesta ja autottomuudesta.