Viikko 51 / 2009
Kuvassa minun kuurankukkainen bussipysäkkini ; )
K ö ö p e n h a m i n a n
i l m a s t o k o k o u s
- uutispoimintani, päivä päivältä -
ma 7.12 Suomen kuvalehti on tehnyt listan tavoitteista:
"1. kuinka paljon teollisuusmaat ovat valmiita vähentämään kasvihuonepäästöjään.
2. kuinka paljon suuret kehitysmaat, kuten Kiina ja Intia haluavat rajoittaa päästöjensä kasvua.
3. miten rahoitetaan apu, jota kehittyvät maat tarvitsevat tavoitteensa saavuttamiseksi ja ilmastonmuutoksen sopeutumiseen.
4. kuinka tuo rahoitus käytännössä järjestetään?
ti 8.12 Ilmasto.org-sivustoilla raportoitiin mm. kuinka "Suomi pääsi tänään järjestöjen silmätikuksi metsäsektorin päästölaskentaan liittyvien kantojensa vuoksi. Kansalaisjärjestöjen kansainvälinen ilmastoverkosto Climate Action Network (CAN) myönsi Suomelle, Ruotsille ja Itävallalle Päivän fossiili –palkinnon, koska maat ovat vastustaneet metsäsektorin päästöjen laskentasääntöjä, joissa metsien hakkuut tulisivat näkyviin."
ke 9.12 Tanskalaisluonnos pääsee keskeneräisenä julkiseksi. Oras Tynkkynen:
"Sekä kehitysmaat että kansalaisjärjestöt ehtivät tyrmätä Tanskan esityksen tuoreeltaan. Niiden mielestä luonnos asettaisi liian suuren vastuun globaaleista päästörajoituksista köyhille maille."
to 10.12 Suomestakin lähdetään mielensoituksiin. On hyvä, että paljon ihmisiä on liikkeellä rauhanomaisesti sen merkiksi, että jotain pitää tehdä. Vihreä lanka uutisoi mielestäni kiinnostavasti aiheesta Ilmastoradikalismi. Mellakat ovat loppuviikon uutisissa. Olen niin samaa mieltä ensimmäisen kommentoijan kanssa: "No niin. Kohta ei kehtaa enää sanoa kantavansa huolta ilmastomuutoksesta, kun nämä kakarat päästetään toteuttamaan itseään mellakoissa."
pe 11.12 EU pääsi sopuun kehitysmaille annettavasta ilmastotuesta. Yle uutisoi:
"EU on tarjoamassa kehitysmaille lähivuosina 7,2 miljardia euroa ilmastonmuutoksen torjuntaan... pika-apu jakautuu vuosille 2010 - 2012. Kaikkiaan kehitysmaille annetaan 2,4 miljardia euroa vuodessa. Jäsenmaat osallistuvat siihen haluamallaan summalla ja vapaaehtoisesti. Pitemmän aikavälin ilmastorahoituksesta päätetään erikseen."
la 12.12 Toinen hyvä linkki Oras Tynkkyseltä, jossa hän kirjaa 7 menestyksen elementtiä, otin oikeuden lyhentää suoraa lainattua tekstiä:
1. ratkaisun pitää johtaa kohti lämpenemisen rajoittamista enintään kahteen asteeseen.
2. teollisuusmaiden päästötavoitteiden pitää osua haarukkaan –25–40 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2020.
3. kehitysmaiden on jarrutettava päästöjen kasvua 15–30 prosenttia verrattuna kehitykseen ilman toimia. (joihin kuuluu myös Kiina)
4. päästötavoitteet eivät saa sisältää suuria porsaanreikiä. (sis päästöoikeudet ja metsät)
5. on rakennettava mekanismi tropiikin metsäkadon pysäyttämiseen.
6. rikkaiden maiden on maksettava ilmastovelkaansa tukemalla päästöjen rajoittamista ja ilmastonmuutokseen sopeutumista kehitysmaissa.
7. Kööpenhaminassa pitää sopia tiukka mandaatti sille, miten ja millä aikataululla poliittinen sopu kirjoitetaan laillisesti sitovan sopimuksen muotoon.
su 13.12 Suomen kuvalehti on koonnut maakohtaiset päästövähennyslupaukset ja miten ne kustannettaisiin
ma 14.12 Kansan uutisten linkki:
"Maanantaina Kööpenhaminan ilmastokokouksessa julkaistu vertailu maiden ilmastotoimista sijoittaa Suomen samaan joukkoon Turkin ja Ukrainan kanssa. Vertailussa arvioitiin maiden päästökehitystä, päästötasoa sekä kansallista ja kansainvälistä ilmastopolitiikkaa."
ti 15.12 Päämiehiä saapuu paikalle, mutta pahasti tuntuu ratkaisut tökkivän. Puheenjohtajaakin vaihdetaan Tanskan ympäristöministeri(ja EU:n tuleva ympäristökomissaari) Connie Hedegaard:in tilalleen neuvottelujen puheenjohtajaksi tulee Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen. Tässä MTV:n linkki
ke 16.12 STT:n linkistä näkyy suomennettu Tarja Halosen puheenvuoro. Tässä vielä yksi lainaus Tarjan kotisivuilta: ”Naisten on oltava mukana kaikilla tasoilla niin kansainvälisesti, kansallisesti kuin paikallisestikin”
to 17.12 Verkkouutisissa kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen painottaa, "ettei Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluissa tärkeintä ei ole tulos, vaan sitoutuminen yhteiseen prosessiin."
pe 18.12 sitten saapui Obamakin... tässä MTV:n linkki
YK pyytää valtionjohtajia jäämään yöksi. Co2-raportti.
Huhhuh jännäksi menee... Viikon kysymys miten Kööpenhamina sinusta vaikutti ->
Tässä Ylen-raportti Kööpenhaminan julistuksesta.
1 kommentti:
Kööpenhaminasta kysyessäni toinen vastaajista uskoi, että se sai uusia ihmisiä heräämään, että jotain voi tehdä ja toinen vastaaja pettyi ja uskoi sen olevan viimeinen mahdollisuus.
Lähetä kommentti