perjantaina, kesäkuuta 05, 2009


Viikko 23/ 2009

Kuvan olen ottanut pihan riippukeinussa maaten, ”viherhuoneeni” katosta. Siinä sadepäivänä huilatessa on kuin kellisi orasmehussa.

Keittiö on kodin sydän ja sinne keskitän nyt kesän ajaksi ympäristötekoni.
Kaupunkilaisella jopa kolmasosa hiilipäästöistä liittyy ruokaan. Netti pursuaa hyviä ohjeita. Olen liittänyt kirjoitukseeni runsaasti itselleni inspiroivia linkkeja kuten tässä.

Keittiöstäni näkee pieneen puutarhaani. Ikkunalaudalla jatkan vuorotellen alfa-alfan ja sarviapilan idätystä. Pihassa ainakin vihantana kasvaa villivihanneksista voikukka, piharatamo ja poimulehti, niitä siis sitten syömään. Herneenversot ja auringonkukan idut näyttävät kelpaavan oraville, joita pihassa on runsaasti, mutta onneksi niistä riittää ja ovat helppoja ja halpoja. Ruoholaukka on kasvattanut hienon tupsun ja kelta – ja punasipulit ainakin yrittävät nostaa versojaan. Suunnitelmissa on istuttaa siis salaattia ja spagettikurpitsaa, mutta jos niistä tulee lehtokotiloiden ruokaa, saatan hullaantua ja ryhtyä syömään sitten etanoita ; )
Villivihanneksista

Iso arkinen päätös itselläni on vähentää entisestään kahvin juomista. Kahvikupillisen ympäristötaakka on kymmenkertainen samanlaiseen kuppiin teetä. Pihasta poimituista yrteistä saan vielä ekologisempaa kuumaa juotavaa.
Yrteistä ja yrttiteestä

Työpaikkaruokalassa olen löytänyt mielettömän lisän ateriaani, erilaisista kaaleista tehdyt raasteet ovat aina yhtä maukkaita.
Kaaliraasteresepti ja muutakin kaalista

Salaatti on varma ja maittava ruoka, johon voi periaatteessa sekoittaa melkein mitä tahansa. Isoimman kysymyksen ekologisesti tuottaa ehkä proteiiniosuus. Omassa lempireseptissäni on aina jotain juustoa, mieluiten valkohome- tai vuohenjuustoa. Enkä millään keksi, millä sen makuelämyksen voisi korvata. Tofun makuun en pääse millän : (
Salaattireseptejä

Hapatetut maitotuotteet ovat mukavan viilentävää ja täyttävää kesäruokaa, mutta maitotuotteet eivät kiitä ympäristöä. Hedelmät ja marjat menevät sellaisenaankin
Blenderireseptejä

Täysjyväviljasta tutuin tapani on syödä se ruisleipänä voilla, mutta muitakin levitteitä on
Levitereseptejä

Toinen tapa syödä täysipainoista viljaa on puurot ja myslit
Tuorepuuroresepti ja raakapuuroresepti

Mysliresepti ja muutakin

Kalaruokiin haluan paneutua, mutta sisäjärvien kalaa en osta silloin kun norpalle on vaaraa verkkokalastuksesta. Kalaruokaresepteihin keskityn myöhemmin lämpimien kasvisreseptien kanssa. Tässä vielä muistiin itsellenikin lista kasvisruokasivuista.
Tätä seuraan myös mieluusti- elävästä ravinnosta saa elävää ; )

Ihmeellisintä, mitä voin kuvitella on keskustelu, joka on syntynyt Michelle Obaman aarin kasvimaasta valkoisen talon pihassa (uutinen 8.4-09). Minusta idea on kerrassaan mainio. Rooseweltin vaimon innostuksesta Amerikkalaiskodeissa oltiin sodan jälkeen 40% omavaraisia puutarhatuotteilla. Nyt sitten kasvisten teolliset tuottajat ovat nostattaneet älämölön, etenkin luomutuotantoon kehoittaminen on ollut heistä huono idea- puhumattakaan, että palstainnostuksen johdosta vaikutukset talouteen olisivat heikentävät…. olen ihan eri planeetalta, kun en ymmärrä mitä ihmeen haittaa voi olla siitä, että osallistumme itse terveellisen, puhtaamman lähiruoan valmistamiseen ?!?
Vielä vihreiden sivulta puutarhablogi. Heippa vaan tehotuotetuille, teollisille elintarvikkeille.

2 kommenttia:

Irena kirjoitti...

Joka kevät teen aina uusista nokkosen lehdistä lettuja, tänä vuonna pakastinkin. Äitini taas tekee niistä sämpylöitä = erittäin terveellisiä ja nokkossämpylät ovat erinomaisen makuisiakin.

Jokavuotinen perinne on myös tehdä apilateetä valkoisen apilan kukinnoista. Helppoa ja hyvää, senkun käy teepannuun noukkimassa.

Muutenkin pitäisi villivihanneksia hyödyntää, suunnittelen aina enemmän mitä toteutan. Viinimarjanlehdistä ja siankärsämönkukinnoista tulee hyvää teetä (erikseen toki), mutta salaattien laitoissa olisi meikäläisellä kehittämistä.

Pisarat kirjoitti...

Viikon äänestyksessä villivihannekset saivat äänen.

Itse kokeilin piharatamoista leivän päälle sekä porkkanoiden kanssa blenderillä. Porkkanat olivat liian kovia tehosekottimelle ilman vettä, joten ei siitä mitään kehuttavaa makunautintoa tullut : (