perjantaina, maaliskuuta 06, 2009


Viikko 10/2009

Maaliskuu alkaa pohdinnalla eettisestä kuluttamisesta. Lähtökohtani on siis mahdollisimman pieni uusien tarvikkeiden hankinta, mutta markkinavoimat ovat kovia ja tekevät meille sekä tarpeita että perusteita uusien hyödykkeiden hankintaan.
Viimevuonna kirjoitin hankinnoista:

vauvanhoitoon. Nyt katsoessani asiaa uudelleen valitsenkin lähtökohdaksi suorastaan evoluution. Yritin etsiä jopa, mitä apinaemot tarvitsevat poikastensa hoitoon: Kun en löytänyt, päättelen itse tärkeimmät
1.aikuisen ja yhteisön, joka tukee emoa
2.lämmön ja suojan
3.riittävän ravinnon
4.virikkeitä
5.luonnonvalinta on kovaa alkaen hedelmöittymisestä, sairastumisiin ja se kohdistuu heikoimpiin mm. sillä perusteella, mikä on lauman ja ympärsitön kantokyvyn mukaan sopiva määrä uusia jäseniä.
Omassa elämässäni olen mennyt paljon pidemmälle- ansainnut enemmän, kuin mitä luonnonvalinnalla olisin ehkä ansainnut. Siitä kiitollisena haluan erityisesti työssäni panostaa varhaiseen vuorovaikutukseen ja siihen, että selviämme toistemme tuella paremmin kuin hankkimalla lisää hoitotarvikkeita.

leluihin ja leikkeihin
. Viimevuonna ostin uhallakin uudet pulkat. Oli niille sittenkin käyttöä. Meillä poikalapsella on huoli, kun kaverit eivät "jaksa" leikkiä muuta kuin jotain konsolipeliä. Se ei oikein riitä minulle syyksi hankkia sellaista. Onneksi vielä ulos ohjattuna keksivät luovaa tekemistä, jossa välineet eivät ole niin merkittäviä. Meillä jatkan edelleen leikkitarvikkeiden aktiivista eteenpäin laittamista ja pyrin tukemaan lapsia mahdollisimman vähiin ja hyvin perusteltuihin tarpeisiin. Vapaa leikkiaika on muuttunut ohjatuksi harrastamiseksi ja illasta menee iso osa koulutehtäviin.

kenkiin ja vaatteisiin. Kevätmallisto on jo sanana sellainen, että vanhaa myydään varastoista pikana pois, jotta uusille tarpeille tulisi tilaa. Eettinen kuluttaja linkistä löytyy ajatuksia lisää, laitoin sen jo pysyviin linkkeihini ja tänään palaan siihen vielä kysymykseni kohdalla.
Kysymykseni tällä viikolla liittyykin hankintoihin ->

Eikä vähiten aiheesta kerro myös vuoden ekoauto-09. On tietysti hyvä, että sellainen valitaan. Kuluttajien on tarpeen saada tietoa, jotka auttavat päätöksenteossa. Jos auto on kerran hankittava, niin on parempi valita vähäpäästöinen.


Korholan perhe on edelleen ymäristöasioissakin aktiivisia. Linkitän heitä tähän, vaikka vähän päätin boikotoida ydinvoiman kannattamisesta ja rajusta hyökkäyksestä ympäristöjärjestöjä kohtaan

"Ympäristöasioita koskeva keskustelu on tähän saakka koskenut enimmäkseen sitä, kuinka tuotannon sivutuotteena syntyvät jätteet käsitellään. Nyt keskustellaan siitä, mitä tehdään itse tuotantoa ylläpitävälle asialle eli hiilelle", sanoo ympäristömuutoksen professori Atte Korhola.

Eija-Riitta blogissaan
"vain kattava ja teollisuutta samanlaisin pelisäännöin kohteleva kansainvälinen sopimus on vastuullista ilmastopolitiikkaa. Yksipuoliset toimet pahentavat tilannetta".

1 kommentti:

Pisarat kirjoitti...

Huomasin aika pian kysyväni hankinnoista varsin monimutkaisesti. Sain kuitenkin kolme kommenttia.
Kaikkien mielestä muutkin asiat vaikuttavat hankintapäätökseen ja ettei tavaroiden kierrätys nopeuta uusien tavaroiden hankintaa.
Kahden mielestä käytetyn tavaran saaminen kiertoon on hyvä ja että ekologiset tuotteet vaikuttavat positiivisesti.
Yksi lupasi olla kokonaan ostamatta. Siihen minäkin pyrin...

Tietysti tarkoitin hankinnoilla muuta kuin välttämättömyystarvikkeita kuten ruokaa.