Viikko 7/ 2009Palaan aikasempaan teemaan energiantuotannosta. Se on selvää, ettei ihmiskunta tule täysin ilman tuotettua energiaa toimeen, eikä varsinkaan näin laajoille alueille levittätyneenä. Kaikkiin
energiantuotantomuotoihin liittyy ongelmansa.
Ydinvoimasta olen oppinut sen, että mieluummin olisin ilman koko sähköä kuin uskaltautuisin kannattamaan ydinvoimaa.
Maalämmöstä oli tiistaina 10.2 HS:ssa Markku Saksan kirjoitus "Maan uumenissa odottaa loputon lämmönlähde" Jutussa esitellään, kuinka yhdeksän kilometrin syvyydessä lämpötila on 225 C. Reikään pumpattu vesi nousee joko höyrynä tai tulikuumana ylös. Asiaa tutkitaan Geotherminal Eneg Associaton (GEA). Ongelmaksi mainitaan, että kyseisen reijän poraaminen on kallista, vaikka se periaatteessa voidaan tehdä mihin tahansa. Tässä kuitenkin herää kysymys, että vaikka energia olisi ympäristöystävällistä niin kuinka se olisi kaikkien saavutettavissa ? Arvioidaanko tässä sittenkin väärin Tellusta, eikö syvien reikien poraamisesta ole ehkä muita seurannaisvaikutuksia- kuulostaa se senverran massiiviselta urakalta.
Aurinkovoimasta on juttua Tiede 2/2009 lehdessä. Kalevi Rantanen " Aurinkoa kuusta" artikkelissa on ajatus, että kuun päivänpaisteiselle puolella pystytettäisiin aurinkokennovoimaloita ja energia lähetettäisiin mikroaalloilla ja napattaisiin täällä suurilla antenneilla... eiköhän tämäkin ole aika ufoa juttua. Olisiko sellainen säteilytys turvallista ? Samassa lehdessä on kuitenkin ajatus "Sähköä autiomaasta". Sieltä energiaa riittäisi koko maapallolle ( ja oma huomautukseni on, että aurinkokennon voi hankkia myös ihan yksityinen henkilö).
Aurinkosähkö on artikkelin mukaan toistaiseksi kallista:
tuotantotapa euroa / MWhYdinsähkö 35
Hiilisähkö, ilman päästömaksua 45,7
Kaasusähkö, -"- 51,2
Kaasusähkö päästömaskulla 59,2
Hiilisähkö päästömaksulla 64,4
Aurinkosähkö 400-600
"Lähteet Tiedelehti / Risto Tarjanteen ja Aija Kivistön raportti LTY 2008 ja GreenSteam Network raportti 2007"
Energiankulutuksen vaikutukset ilmastonmuutokseen ovat todella mittavat. Metro-lehdessä oli viikolla Jaakko Heinimäen kirjoitus
puolet enemmän, luehan.
Jos sitten lopuksi vielä viimevuodelta keskeneräiseksi jääneitä asioita, joiden vaikutukset eivät ole merkityksettömiä nekään. Kun en voi puuhata isommissa asioissa, niin jatkan tämäntapaisissa:
1. kahviloiden ja tapahtumien pahvimukien kierrätykseen tsemppaaminen. Jatkossa, jos vielä into riittäisi tungen kaikkiin tapahtumatoimikuntiin ehdotuksellani, että mikäli kartonkimukeja käytetään- niiden kierrätyksestä huolehditaan myös. Ensimmäinen kohde on lasten koulu.
2. Helsingin kaupungin
säästötoimet, enkä nyt tarkoita työntekijöiden palkanmaksua ; )
3. Kierrätettävät muovipuollot saaneet nyt todellisen aluevaltauksen.
Viini muovipullossa. Halusin valita uutiselle linkiksi lööppilehdistön sivut- on se senverran kumma juttu.
Hehkuviini-terveiset keväisiin talvipäiviin. Kiirehdin taas kirjoittamaan aikaisemmin. Ensikerralla sitten maltan sunnuntaihin.
3 kommenttia:
Moi,
Äänestetty oman energiankulutuksen vähentämisen puolesta. Pieniä tekoja joista kasvaa isoja vuoria.
Ethän pahastu jos kerron, että tuo vihreä teksti vihreällä pohjalla on aika hankalasti luettavissa.
Kokeilin erilaisia fontteja ja olen tietysti kiitollinen kaikista huomioista, jotka auttavat parantamaan sekä blogia että ympäristöasioita. Korjaan asian, kunhan ehdin...
Toivottavasti fontti nyt erottuu paremmin ?!
Viikon kyselyyn vastasi neljä lukijaa. Kaikkien mielestä kysymykseen "Mitä pitäisi tehdä ?" vastaus olisi vähentää energian kulutusta.
Mahdollisimman vihreä sähkö, omat energialähteet tai ajatus, että joku keksii jotain ei saanut tälläkertaa kannatusta.
Lähetä kommentti