Musiikki on minulle tärkeää. Olen musiikkiluokan tyttöjä, jokaisessa koulun juhlassa vähintään kuorossa esiintynyt. Laulamisen lisäksi kanssani on kulkenut yli kymmenen vuotta akustinen soitin. Nyt aikuisiällä lainassa olevaan soittimeen on tullut erilainen yhteys- se on ollut minua varten ja lapsena ja nuorena hankittu teoriatieto (jota silloin en ymmärtänyt) on avautunut. Miten tämä liittyy sitten ympäristöön ? Jo yksinkertaisimmalla rytmisoittimella saa aikaan rytmin, joka voi lumota. Akustiset soittimet ovat usein tehty luonnonmateriaaleista, ainakin osin käsityönä. Kun lainasoitin meiltä palaa omaan kotiinsa, mietin minkälaisia ääniä seuraavaksi toivon omaan kotiini.
Musiikkia voi tehdä itse, mutta tärkeää on myös keskittyä kuuntelemaan. Ekologisimmillaan musiikki on hyvin lähellä koettua. Vastakohtana musiikin ympärillä pyörii kova länsimainen bisnes oheistuotteineen. Konserttikokemus on parhaimmillaan ikimuistoinen elämys, mutta kaukaa tuotettu supertähti sähköisen äänentoiston ja oheistarjoiluiden kanssa kuormittaa melkoisesti. Musiikin kuuntelu kotioloissa voi olla radiosta, vinyylilevyiltä, C-kaseteilta, CD-levyiltä, MP 3 soittimesta, tietokoneesta tms. kuultavaa ja silloin siihen välttämättä tarvitaan laite, energia sekä tallenne. Suurin kysymys ympäristöllisesti on laitteiden ja muun materiaalin muodissa ja kunnossa pysyminen. Joku levy on tärkeämpi kuin monet muut. Siksi äänitteitäkin on hyvä laittaa kiertämään. Omasta levykokoelmastanikin löytyisi ehkä jotain eteenpäin laitettavaa...
Vinyylilevy vaurioituu raapaisusta, C-kasetit alkavat venyä ja vouvata, CD levytkään eivät olleetkaan ikuisia, vaan saattavat jäädä pykimään, kannettavat kuuntelulaitteet kuluttavat paljon pattereita ja korvanapit ovat herkkätekoisia (meillä ainakin on useasta katkennut kuunteluyhteys napin ja johdon juuresta).
Ilmastoministeri nakertaa ilmastolakia
3 kuukautta sitten
1 kommentti:
Hei Pisarat!
Ennen kuin laitat kaikkia C-kasetteja kiertoon, niin kiinnostaisi tietää niiden sisältö
Lähetä kommentti