perjantaina, syyskuuta 19, 2008

Hesarin mielipieteissä on ehdottoman mukavan hyvä kirjoitus "Valtion tulisi tukea ekologisia arjen valintoja" Kirjoittaja on Teemu Tommola, joka tituleeraa itsensä isäksi- vetoaa minuun. Hän on erotellut toimia, joista arvelee että on helppo lähteä toteuttamaan ilman määräyksiäkin, elämänlaadun heikentymättä ja sitten toimiin, jotka vaativat totuttelua. Asiat ovat tärkeitä, mutta jako kiinnostava. Kenelle mikäkin on jo osa arkea ja mikä vaatii asennemuutoksia. Pääpointti on kuitenkin, että jos kaikki nyt ryntäävät pienempiin, energiatehokkaampiin asuntoihin ja ryhtyvt kasvisyöjiksi, olisi toteutuksen ohjailu tarpeen. Asialla on hänenkin mielestään kiire ja tarvittaessa kulutusyhteistkunnasta olisi siirryttvä palveluyhteiskuntaan- vaikka pakottein. Hän kirjoittaa, että viisikymmentä vuotta sitten sähköä kului 2mWh/hlö /v. Se on vähemmän kuin vesivoimalamme tuottavat vuodessa / hlö. Siloin lapsuus ja arki oli erilaista, muttei varmasti sen huonompaa.

Meillä on tulossa lapsille synttäreitä. Pohdin, miten voisin kauniisti vieraille esittää, että minusta olisi viisainta opettaa turhan krääsän välttämistä. Lapselle konkreettinen lahja on tietysti erilailla tärkeä. Ehkä eivät vielä ymmärrä, että teatterilippu oli se lahja, mutta sen voi opettaa. Toisaalta lapselle jo pelkkä paketti on mukava, jos saisi vaikka kaverin kukasta pistokkaan ?, valokuvan mukavasta yhteisestä hetkestä liitettynä kivaan tarinaan ? tai jonkun tavaran, joka toiselle on jäänyt tarpeettomaksi ? Entä jos paketissa olisi isovanhemmilta jotain perittyä "antiikkista" ?

Juttelin UFF-laatikkoa tyhjentävän miehen kanssa http://www.uff.fi/vaatekerays/index.html. Hän kertoi, että laatikoita täyttyy sitä vauhtia, että aikamoista rallia saa ajella, eikä sittenkään ehdi tyhjentämään laatikoita ajoissa. Ja sitten tämä.... joutuvat laittamaan osan kaatikselle, koska Suomessa ei ole lumpulle käyttöä. Tähän minun pitää vielä ehdottomasti palata. http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/559
Yltäkyläisyytemme on jo kertakaikkiaan karmeaa. Ja jos emme kokoajan kuluta ja ole tuottavia bkt- laskee...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Teemu Tommola (ilmeisesti suhteellisen nuori mies) haikaili herttaisen epäloogisessa kirjoituksessaan mm. 1950-lukua.
Se aika kuitenkin näyttäytyy melko tavalla erilaiselta katsottiinko sitä esim. Helsingin Munkkiniemen virkamiesperheen vai Itä- tai Pohjois-Suomen rajaseudun pienviljelijä/metsätyömiesperheen näkökulmasta. Siellä voitiin puhua vielä usein absoluuttisesta köyhyydestä. Sähköäkään ei kulunut kun ei ollut sähköjä eikä teitäkään. Osa ihmisistä saattoi tietenkin olla sinällään aika tyytyväisiä elämäänsä.
Mutta olisiko vihreä eliitti valmis sellaiseen todelliseen ekoelämään. Varsinkin kun karja- ja metsätaloutta ei saisi harjoittaa. Pohjois-Suomessa ohrakaan ei antaisi välttämättä joka vuosi satoa vegaaniruokavalioon.
Pahoin pelkään, että vihreä eliitti haluaa korkeintaan paluuta entisajan kartanoelämään - ei piikoina eikä renkeinä vaan säätyläisinä.

Nimimerkki häivähdyksen tosi kulutusvapaata ekoelämää nähnyt

Pisarat kirjoitti...

Kiitos kommentista. Entä, jos vaihtoehtona on ilmastollisesti epävakaat olosuhteet, joissa elämisen mahdollisuudet ovat huonot. Tällaisiakin skenaarioita "ilmastopiireissä" huhutaan ?
Varmaankaan ei tosissaan pettuleivästä unelmoida, mutta jo kartanoelämäänkin "taantuminen" voisi vaikuttaa vrt. nykyinen kulutushysteerinen elämäntapa.