Jauhoin jo mauttomaksi käynyttä purkkaa koko kotimatkan. En malttanut pysähtyä ja tehdä pientä koukkausta roskikselle. En sitten myöskään millään viitsisi sylkäistä purkkaa puskaan, kun tiedän sen maatumisen kestävän useita vuosia http://fi.wikipedia.org/wiki/Purukumi. Meillä jauhetaan paljon xylitolpurkkaa, olisiko seuraava arkiteko valita xylitolpastillit purkan mässytyksen tilalle.
Pientä purkkaa puskassa tuskin edes kukaan huomaisi, sillä kulkureittini näyttää muutenkin jo tällaiselta
Roskaamisesta olen kirjoittanut aikaisemminkin. Minua harmittaa joka aamu näky Mc Donald´s:in ympäristössä. Kävin koko viime kesän sähköpostikeskustelua Pukinmäen ravintolapäällikön kanssa ja taidan aloittaa juttelun uudelleen.
Kuten kuvasta näkyy tuossa olisi sentän kierrätyskelpoistakin... Pääkonttorilta tuli jonkinlainen hyväksyttävä vastaus. Laitan alle tämän pääkonttorilta tulleen viestin, jossa he kertovat sentään ajattelevansa ympäristöasioita.
"Mc Donnals:
Ravintoloidemme toiminnassa syntyvästä jätteestä noin 70 % syntyy keittiössä, jossa jätteet lajitellaan useaan eri ryhmään (biojäte, kartonki, sekajäte, muutamassa koeravintolassa myös kierrätyskelpoinen muovi). Salin puolella syntyvä jäte koostuu pääasiassa kartongista, paperista ja muovista, mutta tämän jätteen sisältämien elintarvikejäämien takia näiden sinänsä täysin kierrätettävien materiaalien jatkohyödyntäminen on nykyisillä menetelmillä vaikeaa. Tämä on havaittu mm. 1999 - 2003 järjestetyssä lajitteluprojektissa, joka oli osa TEKESin STREAMS-ohjelmaa, jossa kuitutuotteet ohjattiin hyötykäyttöön Varkauteen Corenso Oy:lle, joka on yksi maailman johtavista korkealaatuisen kartongin valmistajista. Projektissa olivat mukana McDonald's Oy, Huhtamäki Oy, Stora Enso Oy, Corenso Oy, Paperinkeräys Oy sekä ulkopuolinen konsulttiyritys. Kuten totesit, suuri osa pakkauksistamme koostuu sinänsä kierrätyskelpoisesta ja myös biohajoavasta paperista ja kartongista. Valitettavasti varsinkin hampurilaiskoteloiden energiahyötykäyttö ei nykyisin vielä onnistu, koska nämä kotelot sisältävät liikaa elintarvikejäämiä, jotka haittaavat tiettyjä käytössä olevia polttotekniikoita ja estävät näin näiden käytön. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun polttolaitokset eivät tällaista jätettä halua. YTV-alueella Forumin Kauppakeskuksen jätehuollosta vastaavan jäteyhtiön kanssa olemme selvittäneet kaiken salissa kertyvän jätteen soveltuvuutta energiahyötykäyttöön. Jäteyhtiö halusi kokeilla salijätteen polttoa kokonaisuudessaan, mutta kokeilu jouduttiin lopettamaan heti alkuunsa, koska salijäte oli heidän mukaansa liian sekalaista soveltuakseen polttotekniikkaan huolimatta siitä, että suurin osa jätteestä oli kuitu- ja muovijätettä. Tässäkin tapauksessa ilmeisesti elintarvikejäämät jätteissä olivat suurin syy polton epäonnistumiseen. Tällä hetkellä pääkonttorimme McDonald's-ravintolassa Meilahdessa on meneillään salijätteen lajittelukokeilu, jossa kerätään erilleen biojäte, melko puhdas kartonkijäte (juomamukit, perunakotelot, Happy Meal -laatikot) ja sekajäte. Kerätty kartonkijäte menee energiajätteeksi, ja kokeilussa tämän jakeen poltto ei ainakaan vielä ole osoittautunut ongelmaksi. Sekajäteastian olemassaolo tuo sen edun, että ne asiakkaat, jotka eivät halua lajitella jätteitään, voivat laittaa kaiken sekajäteastiaa, eivätkä he näin vaaranna lajitellun jakeen puhtautta ja muiden tekemän lajittelun merkitystä. Kartonkijae menee energiajätteeksi, koska YTV:n jätehuollon asiantuntijoiden mukaan kartongin erilliskeräystä kartonkikierrätykseen salin puolella ei kannata edes kokeilla johtuen siitä, että kierrätetykseen tarkoitetun materiaalin puhtausvaatimukset ovat korkeampia kuin energiajkaan eikä niitä kyetä asiakkaiden toimesta tapahtuvan lajittelun kautta pakkausmateriaaleillamme saavuttamaan. Pyrimme siis koko ajan kehittämään ravintoloidemme kierrätystä ja ottamaan ympäristönäkökulmat huomioon mahdollisimman monessa kohdassa muutenkin. Esimerkiksi olemme Euroopan tasolla yhdenmukaistamassa pakkausmateriaalejamme edelleen: tavoitteena on yksinkertaistaa pakkauksia ja siten saada lajittelukin yhä helpommaksi. Valitettavasti vielä ei ole löytynyt täysin toimivaa järjestelmää salin puolelta kertyvän jätteen lajitteluun ja jatkohyödyntämiseen. Ihmisten yleisen ympäristötietoisuuden kasvaessa voidaan toivoa, että myös meidän asiakkaidemme lajitteluhalukkuus ja myös taito lisääntyy, jolloin suurempi osa myös salin puolella syntyvästä jätteestä voitaisiin hyödyntää tavalla tai toisella. Viitaten kuvaan, jonka olit liittänyt viestiisi: roskien oleminen pitkin ravintolan pihaa ei ole missään tapauksessa haluttua ja sitä on vältettävä kaikin tavoin. Valitettavasti esimerkiksi yöaikaan, jolloin Pukinmäen McDonald'sin autokaista on auki, piha-alueen siivoaminen voi olla hankalaa pienen henkilökuntamäärän ja työntekijöiden turvallisuuden turvaamisen takia. Tässä kohtaa on kuitenkin selkeästi varaa siivoustoiminnan parantamiseen ulkoalueilla esimerkiksi aamuisin. Toivottavasti olen tässä vastauksessa onnistunut hieman valottamaan sitä, mitä kaikkea meidän on otettava huomioon kierrätysasioissa, jotta kokonaisuus saadaan toimivaksi. Jos mieleesi nousee vielä muita kysymyksiä tai haluat lisätietoja, voit ottaa vapaasti minuun yhteyttä. Hyvää kesän jatkoa toivottaen,Stiina RasimusLaatupäällikkö / QAMcDonald´s FinlandE-MAIL: stiina.rasimus@fi.mcd.com"
Pientä purkkaa puskassa tuskin edes kukaan huomaisi, sillä kulkureittini näyttää muutenkin jo tällaiselta
Roskaamisesta olen kirjoittanut aikaisemminkin. Minua harmittaa joka aamu näky Mc Donald´s:in ympäristössä. Kävin koko viime kesän sähköpostikeskustelua Pukinmäen ravintolapäällikön kanssa ja taidan aloittaa juttelun uudelleen.
Kuten kuvasta näkyy tuossa olisi sentän kierrätyskelpoistakin... Pääkonttorilta tuli jonkinlainen hyväksyttävä vastaus. Laitan alle tämän pääkonttorilta tulleen viestin, jossa he kertovat sentään ajattelevansa ympäristöasioita.
"Mc Donnals:
Ravintoloidemme toiminnassa syntyvästä jätteestä noin 70 % syntyy keittiössä, jossa jätteet lajitellaan useaan eri ryhmään (biojäte, kartonki, sekajäte, muutamassa koeravintolassa myös kierrätyskelpoinen muovi). Salin puolella syntyvä jäte koostuu pääasiassa kartongista, paperista ja muovista, mutta tämän jätteen sisältämien elintarvikejäämien takia näiden sinänsä täysin kierrätettävien materiaalien jatkohyödyntäminen on nykyisillä menetelmillä vaikeaa. Tämä on havaittu mm. 1999 - 2003 järjestetyssä lajitteluprojektissa, joka oli osa TEKESin STREAMS-ohjelmaa, jossa kuitutuotteet ohjattiin hyötykäyttöön Varkauteen Corenso Oy:lle, joka on yksi maailman johtavista korkealaatuisen kartongin valmistajista. Projektissa olivat mukana McDonald's Oy, Huhtamäki Oy, Stora Enso Oy, Corenso Oy, Paperinkeräys Oy sekä ulkopuolinen konsulttiyritys. Kuten totesit, suuri osa pakkauksistamme koostuu sinänsä kierrätyskelpoisesta ja myös biohajoavasta paperista ja kartongista. Valitettavasti varsinkin hampurilaiskoteloiden energiahyötykäyttö ei nykyisin vielä onnistu, koska nämä kotelot sisältävät liikaa elintarvikejäämiä, jotka haittaavat tiettyjä käytössä olevia polttotekniikoita ja estävät näin näiden käytön. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun polttolaitokset eivät tällaista jätettä halua. YTV-alueella Forumin Kauppakeskuksen jätehuollosta vastaavan jäteyhtiön kanssa olemme selvittäneet kaiken salissa kertyvän jätteen soveltuvuutta energiahyötykäyttöön. Jäteyhtiö halusi kokeilla salijätteen polttoa kokonaisuudessaan, mutta kokeilu jouduttiin lopettamaan heti alkuunsa, koska salijäte oli heidän mukaansa liian sekalaista soveltuakseen polttotekniikkaan huolimatta siitä, että suurin osa jätteestä oli kuitu- ja muovijätettä. Tässäkin tapauksessa ilmeisesti elintarvikejäämät jätteissä olivat suurin syy polton epäonnistumiseen. Tällä hetkellä pääkonttorimme McDonald's-ravintolassa Meilahdessa on meneillään salijätteen lajittelukokeilu, jossa kerätään erilleen biojäte, melko puhdas kartonkijäte (juomamukit, perunakotelot, Happy Meal -laatikot) ja sekajäte. Kerätty kartonkijäte menee energiajätteeksi, ja kokeilussa tämän jakeen poltto ei ainakaan vielä ole osoittautunut ongelmaksi. Sekajäteastian olemassaolo tuo sen edun, että ne asiakkaat, jotka eivät halua lajitella jätteitään, voivat laittaa kaiken sekajäteastiaa, eivätkä he näin vaaranna lajitellun jakeen puhtautta ja muiden tekemän lajittelun merkitystä. Kartonkijae menee energiajätteeksi, koska YTV:n jätehuollon asiantuntijoiden mukaan kartongin erilliskeräystä kartonkikierrätykseen salin puolella ei kannata edes kokeilla johtuen siitä, että kierrätetykseen tarkoitetun materiaalin puhtausvaatimukset ovat korkeampia kuin energiajkaan eikä niitä kyetä asiakkaiden toimesta tapahtuvan lajittelun kautta pakkausmateriaaleillamme saavuttamaan. Pyrimme siis koko ajan kehittämään ravintoloidemme kierrätystä ja ottamaan ympäristönäkökulmat huomioon mahdollisimman monessa kohdassa muutenkin. Esimerkiksi olemme Euroopan tasolla yhdenmukaistamassa pakkausmateriaalejamme edelleen: tavoitteena on yksinkertaistaa pakkauksia ja siten saada lajittelukin yhä helpommaksi. Valitettavasti vielä ei ole löytynyt täysin toimivaa järjestelmää salin puolelta kertyvän jätteen lajitteluun ja jatkohyödyntämiseen. Ihmisten yleisen ympäristötietoisuuden kasvaessa voidaan toivoa, että myös meidän asiakkaidemme lajitteluhalukkuus ja myös taito lisääntyy, jolloin suurempi osa myös salin puolella syntyvästä jätteestä voitaisiin hyödyntää tavalla tai toisella. Viitaten kuvaan, jonka olit liittänyt viestiisi: roskien oleminen pitkin ravintolan pihaa ei ole missään tapauksessa haluttua ja sitä on vältettävä kaikin tavoin. Valitettavasti esimerkiksi yöaikaan, jolloin Pukinmäen McDonald'sin autokaista on auki, piha-alueen siivoaminen voi olla hankalaa pienen henkilökuntamäärän ja työntekijöiden turvallisuuden turvaamisen takia. Tässä kohtaa on kuitenkin selkeästi varaa siivoustoiminnan parantamiseen ulkoalueilla esimerkiksi aamuisin. Toivottavasti olen tässä vastauksessa onnistunut hieman valottamaan sitä, mitä kaikkea meidän on otettava huomioon kierrätysasioissa, jotta kokonaisuus saadaan toimivaksi. Jos mieleesi nousee vielä muita kysymyksiä tai haluat lisätietoja, voit ottaa vapaasti minuun yhteyttä. Hyvää kesän jatkoa toivottaen,Stiina RasimusLaatupäällikkö / QAMcDonald´s FinlandE-MAIL: stiina.rasimus@fi.mcd.com"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti