Aamusta futisturnauksen järkkäilyä. Ilma sattui tosi upeaksi. Talkoohenki, jolla viikonlopun pelirumba ollaan saatu kasaan on vaikuttavaa. Päivä perheen kanssa yhdessä ulkoillen ja liikkumista harrastaen.
Mitä sitten mieleeni on tullut ympäristöasioiden suhteen.
- Oma kenttämme on lämmitettävä tekonurmi, spottivaloilla. Mikäs tällaisena kesäisenä kevätpäivänä on pelatessa, mutta olen kyllä miettinyt mitä järkeä on hiukan vastaan hangoittelevaa pelaajaa patistaa marraskuussa räntäsateessa pelaamaan. En edes uskalla ajatella energiankulumista. Pohdin, eikö nyt edes lapset voisi pitää talvitaukoa, kun kyseessä on kesälaji.
- Tekonurmi on siis muovihapsuinen matto, jossa mustaa kumirouhetta. Rouhetta kulkeutuu märissä varusteissa kotiin asti. Lieneekö autonrenkaista rouhittua ? ja sikäli hyväksyttävämpää kierrätystuotetta.
- Aamun olin "arpajaiskojussa". On liikuttava nähdä lasten jännitys, mikähän arvalla tulee. He iloitsevat melkein mist tahansa tavarasta ja onneksi meillä oli laadukkaita palkintoja, jotka olivat ihan käytännöllistä tavaraa. Mieleen tulee narunvedot yms, joissa palkinnot ovat kiinasta tuotettua rihkamaa. Minusta siinä hyväksikäytetään lasten innostusta mokomalla krääsällä. Pitäisikin ottaa yhteyttä Lintsiin ja toivoa ympäristösterfioituja yllätyksiä.
- Arpajaistavaraa oli tullut kiitettävästi....meillä ei totisesti näytä olevan puutetta mistään.
Sitten kommentoin Samuli Laidan Artikkelia HS:ssa, jossa YTV oli Helsingin, Espoon ja Vantaan kanssa tehneet selvityksen, plajonko päiväkodeissa syntyy jätettä. Artikkelin mukaan Espoossa jätettä syntyy 80kg Helsingissä 70kg ja Vantaalla 60kg/ päiväkotilainen vuodessa.
Erot saattavat johtua biojätteen huimilla eroilla. "Espoolaispäiväkodessa biojätettä kertyy n. 40kg henkeä kohti, kun naapurikunnissa päästään puolella."
Ympäristö asiantuntija Sari Kemppainen YTV:ltä ajattelee, että taustalla on paperisten käsipyyhkeiden käyttö tai väärin arvioitu ruuan kulutus. Entä jos muissa kunnissa ei tarjota niin paljoa hedelmiä ja tuoreita vihanneksia ? Esim. jos perunat tulevat kuorittuina vakuumipakattuina kumiperunoina, niin jäte on kevyempää.
Samassa artikkelissa vielä kerrotaan, että kotitalouksien kierrätysprosentti on 51%, päiväkodeissa lajitellaan 45% ja oppilaitoksissa kierrätysaste jää alle 40%. Tuossa olisi huimasti parantamisen varaa kaikilla. Ja jo alkaisi ainakin jotain näkyä, jos saataisiin kierrätys lähemmäs 100%. Kysymys kun on lähinnä viitsimisestä.
Ilmastoministeri nakertaa ilmastolakia
2 kuukautta sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti