Aloitan pääasiasta, omista teoistani. Selvitin tarkemmin lämmityksen osuutta energiankulutukseemme. Soveltaen eilistä koko yhtiölle tullutta käyttöraporttia sain selville, että asuntomme lämmityksen vuosikulutus on 14700KWh/vuosi (40KWh/vrk). Jos käyttösähkön kulutus on viikossa 100KWh = 5200KWh/vuosi, yhteensä vuosittainen energiakulutuksemme on 19900KWh. Mukana ei ole käsittääkseni lämmin vesi.
Edellisestä laskelmasta prosenttiosuus on siis 26%käyttösähköä ja 74% lämmitystä. Ennen säästökuuria suhdeluku oli 41% käyttösähkölle ja 59% lämmitykselle. Jotain ollaan siis saatu aikaiseksi, entä tästä eteenpäin. HS:ssa Jukka Pertun pikkuartikkelissa kerrotaan, että asuntojen uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön liittyviin korjauksiin annetaan tukea ja mm. sunnuntaidebatissa Kaarina Taipale kuvailee, miten välttämätöntä olisi huomioida energiankulutus jo talojen rakennusvaiheessa. Hän esittelee minulle uuden termin "negawatti"= syntymättä ja käyttämttä jääneen sähkön yksikkö. Lopussa hän perustelee ilmastokatasrtofiskeptikoille, että kaikkien tavoitteena on hyvä pitää energian saannin luotettavuutta ja siten tukea mm. uusiutuvaa energiaa.
HS:ssa Minttu Makkosen kokosivun artikkelissa oli haastateltu 15 suurimman kaupungin päättjiä. Vain muutama oli ymmärtääkseni huomioinut kyselyssä sähkönkäytön vähentämisen/tehostamisen. Kaupungeista vain kolme uskoo saavuttavansa EU:n säästötavoitteet sekä energiamuodon muuttamisen uusiutuvaksi. Hyvä hyvä Kotka, Pori ja Jyväskylä !!! Jyväskylän kohdalla mainittiin kuntaliitos positiivisena vaikuttimena. Suurimmista kaupungeista tulee 15% päästöistä siten, että energiankäyttö ja jätehuolto 10-12% ja liikenteen osuus viidenneksen.
Päivi Punkka vertaili pääkaupunkiseudun eri kuntien asukkaita. Kiinnostavinta oli saada selville, että Helsingissä autoja on 372/1000 asukasta.
Vielä Riina Kososen mielipidekirjoitus, kuinka hän oli naapurien kanssa lyöttäytynyt yhteen saadakseen biojätteen keräilyn ja hämmästynyt, että sekajätekustannus on 35€/ 3kk (noudetaan joka toinen viikko) ja biojätteen (joka on noudettava jokaviikkoisesti) hinta on 55€/3kk. Hän ihmettelee, ettei vieläkään olla kannustamassa tehokkaaseen lajitteluun.
Varsinkin nyt hiihtolomaviikolla vain meidän biojätepussimme on odottamassa kuljetusta : (
Kesällä ja syksllä astiaan menee paljon puutarhajätettä ja silloin täyttöaste on hyvä. Tonttimme on sen verran pieni, ettei yrityksestä huolimatta puutarhajätteen täyskompostointi ollut toimivaa. Talvisen tyhjätäyttökapasiteetin johdosta en kuitenkaan taida uskaltaa mainostaa muille kun taloyhtiömme väelle, että meidän keräilyastiaan mahtuisi. Vai pitäisikö uskaltaa ?!
HS:n kotimaa-osuudessa alkoi kuusiosainen selvitys vaihtoehtoisista energianvalmistustavoista.
Kommentoin niitä sitten kun/jos koko sarjan jälkeen on aihetta. Asiasta on lisää ajatuksia Worldwatch http://yle.fi/uutiset/24h/id83354.html
1 kommentti:
Mukana ei ole käsittääkseni lämmin vesi. Kun minun mielestäni se on mukana. Voin olla väärässä. Olisi mukava nähdä laskun erittely joten pääsisi vertailemaan omiin kulutuksiini.
Lähetä kommentti