perjantaina, helmikuuta 22, 2008

Nyt sitten ajatuksia ja tekoja ympristökaupparetkeltä. Päälimmäisenä on hyvä mieli, että on mahdollisuus omilla valinnoillaan yrittää vaikuttaa kaupankäyntiin.
Ehdottomana plussana ja varsinaisena syynäni lähteä keskustaan ko. asiassa on pesuaineidn täyttöpullomahdollisuus. WC-pesu, yleispesuaine, käsisaippua, astioiden käsipesuaine sekä pyykinhuuhteluaine maksavat suunnilleen samanverran ( jos mukana kotoa on täyttöpakkaus) kuin lähikaupan tuotteet, joiden kemikaalit ovat ympäristölle myrkyllisiä ja tuottavat joka ostokerralla uuden roskiin heitettävän muovipullon /-kanisterin. Sitten ehdoton suositteluni naisille:

Muut pesuaineet kuten astianpesutabletit ovat niin ikään ymäristöystävällisiä (hinta7,35€, lähikaupan Sun astianpesutablettien hinta 4,32€) http://www.bosoy.fi/ruohonjuuri/index.html

Juuri tuo tuotteiden hinnoittelu vaikuttaa ostospäätökseen. Halvin tee lähikaupassa (30pussia) 1,55€, kun reilunkaupan tee (25pussia) halvimmillaan oli 2€. Täysruokosokeri kilo maksaa 4€, lähikaupassa raffinoitu sokeri 1,60€. Erikoismaustetut luomulakut 3.75€ vs halvimmat lakupalat lähikaupassa 1,70€

Tammikuussa elintarikkeiden hinnat pompsahtivat muutenkin korkeammiksi. Mitenköhän se suhteutuu tämänpäivän HS juttun. Matti Mielosen artikkelista tulee selvksi, että valtaosa kansalaisista on valmiita osallistumaan EU:n ilmastokustannuksiin, jopa 3€/pv/hlö. Edellytyksenä tietysti, että olisi selvää millätavalla rahat käytetään.

Kaupungilla kulkiessani huomaan kuinka kaikkea on tarjolla. Hyvä esimerkki on makeiset. Niitä myydään kaikilla mahdollisilla pakkaustavoilla: isommissa pakkauksissa, irtokarkkeina jne. Jos kuitenkin samalla rahalla ostaisi vähemmän ja itselle hyväksyttävämpää (ja samalla vähempikin riittää ja on jopa terveellisempää) ?! Minulla tämä on esimerkiksi jokapäiväinen teepannuni. Haudutan yhdestä pussista tai kehikosta koko termarillisen ja saan ihan itselleni riittävän vahvaa teetä koko päiväksi.

Intouduin myöskin antamaan irtokarkkimyyjille sekä xylitolpurukumien valmistajille ehdotuksen, että minusta olisi oivallista voida ostaa purukumeja täyttöpakkauksiin. Nyt mm Jenkkiä myydään kovamuovisessa rasiassa, johon hyvin voisi ostaa uutta täytettä.

Mainosten lähettämiskielto ei ollut tavoittanut Suomen luonnonsuojeluliittoa. Sieltä lähetettiin arpoja ja lomaillan kunniaksi sitten repäistiin ne auki. Palkinnoksi saimme luontokortteja ; )
Palkinnot olivat minusta tässä mainitsemisen arvoisia, vaikka sitten lahjavinkkeinä:
Ympäristöloma saimaallaa Juha Taskisen kanssa. http://kotisivu.dnainternet.net/luontok1/indexstart.htm
Ilmalämpöpumppu, Lapin kalamatka, polkupyörä, aurinkokennolaturi kännykälle, tuuligeneraattori, Sienikirja, Luonnon poluilla kirja, Norppa-kylpypyyhe, luontopelikortit, Norppamerkittyä sähköä, kasviprässi, puinen soutuvene, Suomen luonto-lehtiä, ekosuksat, lahjakortti Luontokauppaan...

Jos innostuisit, niin 5kpl arpoja on 20€ (joka nipussa on yksi voitto). Arpoja voi tilata toimisto@sll.fi

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

— Juuri tuo tuotteiden hinnoittelu vaikuttaa ostospäätökseen. Halvin tee lähi-kaupassa (30pussia) 1,55€, kun reilunkaupan tee (25pussia) halvimmillaan oli 2€.

On ekologista ja myös edullista käyttää itse kesällä keräämäänsä ja kuivaamaansa yrttiteetä. Samalla kasvaa oma ja nuoremman polven luonnonkasvientuntemus.

Käyttökelpoisia ohjeita on mm. Toivo Rautavaaran kirjassa ”Terveysteetä Luonnonkasveista” (1982)

Pisarat kirjoitti...

Kiitos asiayhteyteen liittämisestä. Luonnosta kerätyt "teeainekset" ovat ehdoton suosikkini. Vakiomakujani ovat mustaherukan- sekä vadelman lehdet. Koivunlehdistä tulee mieleen löylyveden juominen, mutta sekin tuo kauniin mielikuvan juhannussaunasta ; )
Ei tule tosiaan pakkausjätettä, kuljetusrasitetta ja jos hauduttaa siivilällä, niin biojätekin on vähäistä ja sen voi kipata kukkapuskan juureen.
Tee / lämpimät yrttijuomat on oikein lempiaiheeni ja sitä voi myös mainostaa ympäristötekona.