tiistaina, helmikuuta 12, 2008

Kyllä se on nyt kevättä täällä etelä-Suomessa. Mustarastas ja talitintit laulavat. Muistan, kuinka äitini isä piti pitkään pävittäistä sääkirjanpitoa kalenterin reunan. Kyllä ne minua nyt kiinnostaisi, kun ihan omien lastenkin elinaikana on ollut niin erilaisia talvia.

Merto-lehden etusivulla on juttu "Etelän hiihtolomille ei ole luvassa lunta". Auraus ja hiekoituskuluissa kulemma säästetään (esimerkkinä Espoo, joka odottaa 200 000-300 000€ säästöä). Toisaalta kerrotaan, että märkä ja lumeton talvi kuluttaa tienpintoja ja teiden päällysteiden uusimiseen uskotaan kuluvan enemmän rahaa kuin tavallisesti. Jutussa kerrotaan myös että aurausmiehet ovat turhautuneita ja/kun heitä on siirretty muihin töihin mm. puhtaanapito- ja vihertöihin. Heiltä tosiaan vaaditaan asennemuutosta, mutta minua itseäni houkuttelee kovasti nuo tarjotut vaihtoehtoiset työtehtävät. Minusta ympäristön siisteys ja viihtyvyys ovat todella arvostettavaa työtä- eikä vähiten nyt kun luontoa olisi syytä kuunella ja suojata muutenkin. Haluan tässä kiittää erästä auramiestä, joka eräänä lumipyryisenä päivänä näki minut lastenvunujeni kanssa tilanteessa, jossa kulkumme oli kertakaikkiaan mahdotonta. Tämä herrasmies käänsi aura-autonsa ja kolasi minulle parilla kauhanvedolla koko tien avoimeksi ja jatkoi matkaansa varsinaiseen kohteeseensa, jättäen meille kaikille hyvän mielen pitkäksi aikaa.

Asennemuutosten aikaa varmasti eletään monellakin tavalla. Toisaalta työpaikkoja vähennetään jatkuvasti. Olen lukemassa Alexander von Schönburg:n kirjaa Tyylikkään köyhäilyn taito. Siinä on hyviä ajatuksia asiasta. Poimin tähän mukaellen sisällysluettelosta oivallisia otsikoita:
- Rahat tai henki, Vähemmän työtä, enemmän elämää
- Asunnon kotoisuuden merkityksestä
- Ruoka tekee kylläiseksi hyvässä seurassa
- Kuinka uusköyhä huolehtii kunnostaan
- Painajainen nimeltä auto, miksi kannattaa olla ilman
- Loma tekee tyhmäksi, argumentteja lomamatkoja vastaan
- Keisarin uudet hyntteet, uusköyhän tyyliä
- Kulttuuriummetus, mediaraivauksen puolustuspuhe
- Lapset ja kasvatus onneen ilman kulutuspakoa
- Kuinka tehdä ostokset tyhmenemättä
- Miksi raha on onnen tiellä
- Mistä ei ole puutetta, asioita, jotka tekevät rikkaaksi.

Ei kommentteja: