maanantaina, maaliskuuta 31, 2008

Aurinko paistaa ja kevät on sitten mukavaa. Entä sitten pölyn ja tahrojen määrä, siinä aurinko on armoton osoittamaan tekemättömiä hommia. Ikkunat ovat ankean likaisia, vaikka osan jo pesaisinkin. Sitten mietin
a) ei ollut mökin mummolla ehkä kunnon ikkunoitakaan, joista olisi likoja nähnyt. Tai ainakaan eivät yleiset siivousnormit olleet sellaista mikrokuituliinan tehon tasoa.
b) katupölyä pöllyää.... jo maaliskuun 25 päivä sain asiallisen vastauksen kyselyihini kadunlakaisusta ja ainakin perustelut ovat nyt minulle selvät:

Ensin kysymykseni:
Olen seurannut kirjoittelua mm. HS:ssa, kuinka lumenpuutteen vuoksi aurausmiehet ovat turhautuneita ja tietysti kalusto käyttämttömänä. Tuulenpuuskilla hiekkapöly nousee ja varmasti hiekka vaan hienonee kenkienpohjissa ja jauhaa asvatista lisää pienhiukkasia. Toivosin, että nyt aikaistuneeseen kevätpölynmäärään yritettäisiin vaikuttaakaikin mahdollisin tavoin.

"Kiitokset palautteestanne ja pahoittelut, että vastaus tulee näinkin myöhässä. Alkuperäiset palautteenne ovat menneet käsittääkseni HKR-Ympäristötuotannontyönjohdolle,mutta vastaan palautteeseenne omalta osaltani Pohjois-Helsingin katujenylläpidosta vastaavana henkilönä.Ajoratojen ja jalkakäytävien liukkaudentorjunta on lakisääteistä työtä (Lakikadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta).Kaupunki noudattaa lakia talviaikoina pääosin hiekoittamalla, sekä osittainsuolaamalla katuja.Suolaa käytetään tosin vain joukkoliikennekaduilla ja joillain mäkisilläalueilla, ja niissäkin melko harkiten.Ajoradoilla hiekoitushiekka usein murskaantuu ja aiheuttaa kuivina kausinaliikenteen voimasta pölyyntymistä.Tämä on tosiasia, jolle ei Helsingin olosuhteissa oikein voi mitään. Kun hiekoitushiekka poistetaan väyliltä, niin laitteina käytetään imulakaisimia,ja työn yhteydessä kadun pinta tulee aina kastella.Näin toimitaan vielä suurempien pölyongelmien välttämiseksi koko Helsinginalueella.Tätä työtä ei voi luonnollisestikaan tehdä talviaikana, koska tien pinnatsaattavat muuttua pakkasen takia liukkaiksi.On syytä huomioida myös se, että vaikka työn aikana ilma ja kadunpintaolisivatkin kuivia ja lämpimiä, niin yöpakkaset saattavat myös tehdä tietvaarallisen liukkaiksi.Kosteus kun ei haihdu päivän aikana kadunpinnasta talvikuukausina samallatavalla kuin kesäaikana.Ja toisaalta, vaikka vettä ei käytettäisi talvilakaisun yhteydessä ollenkaan,niin koneeseen imettävästä viileästä ilmasta tiivistyy kosteutta koneenlaitteisiin ja suodattimiin niin paljon,että lakaisinkoneiden laitteisto jäätyy helposti sekä harjattava kiviainespaakkuuntuu tukkien koneistoa. Eikä puhdistustyö oikein näin onnistu.Kertaalleen nostettua hiekoitushiekkaakaan ei voida käyttää enää uudelleen,
koska hiekkaan sitoutuu liikenteestä epäpuhtauksia, roskia yms., ja lisäksiliikenteessä olleet sorajyvätpyöristyvät ja menettävät kitkaominaisuuksiaan. Tämän takia hiekoitushiekantoistuva nosto ja uudelleen hiekoituskaan ei ole järkevää."Myöhäistä" hiekannostoa puoltaa myös se tosiasia, että Helsingin oikullisetsääolosuhteet luovat talviaikoina paljon tilanteita, jolloin kulkuväylillävalmiina oleva hiekka estää uutta liukkautta.Onhan huomiseksikin taas luvassa oikein kunnon lumisade!! Lumisade jatkuneetällä haavaa taas aina torstaille asti.Rakennusvirasto tekee kaikesta huolimatta paljon kehitystyötä katupölyhaittojenvähentämiseksi, mm. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen kanssa.Virastossamme seurataan jatkuvasti sääennusteita ja pääkaupunkiseudunilmanlaatua.Pyrimme keväisin poistamaan hiekoitushiekat mahdollisimman nopeasti, heti kuntyömenetelmät ja sääolot sen sallivat.Osittainhan me olemme jo teidänkin alueellanne poistaneet hiekoitushiekkojakadun reunakiven vierestä.Siitä hiekanpoisto on mahdollista, koska silloin emme tee varsinaista katu- taijalankulkualuetta liukkaaksi.Rakentavin terveisin,Jyrki Vättö / HKR"

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

mita olin etsimassa, kiitos