perjantaina, helmikuuta 29, 2008

Hengissä ja hengessä taas...

Suurin uutinen, meidän pikkuarjessamme on, että Espoon Selon kauppakeskukseen on taas avattu kierrätyspiste, jossa kerätään myön energiajaetta. Lainaus YTV:n sivulta: "Energiajae on jätettä, jota ei voi kierrättää materiaalina, mutta joka voidaan käyttää hyödyksi energian tuotannossa. Energiajae kerätään erikseen oransseihin tai oranssilla tarralla merkittyihin astioihin." Oheisessa linkissä ohjeet http://www.ytv.fi/FIN/jatehuolto/lajittelu/kodeissa/lajitteluohjeita/energiajakeen_ominaisuudet.htm

Olen jo pari vuotta yrittänyt saada Jumboon vastaavaa kierrätyspistettä. Olen jättänyt asiakaspalautetta netillä ja useasti myös kirjallisesti kauppojen infoon. Kun vihdoin Jumboon, parkkipaikan perukoille järjestyi YTV:n kanssa kierrätyssäiliöt, niiden luokse ei ole kummemmin opasteita (tästäkin olen antanut useasti palautetta, mutta mitään muutosta ei tapahdu) ja energiajaetta ei ole. Alla on yksi vastauksia tiedusteluihini kesäkuulta 2007.

"Hei!
Olet etsinyt kierrätyspistettä Kauppakeskus Jumbosta.
Kierrätyspisteemme sijaitsee ulkoparkkialueella Vantaanportinkadun ja Lentoasemantien välissä. Piste on uusi ja avattu huhtikuun alussa. Keräys tapahtuu nk. syväsäiliöillä ja pisteessä kerätään yleisimmät kierrätys tavarat. Pisteen ylläpidosta vastaa YTV.

Ystävällisin terveisin Jukka Tuovinen"

Minusta Jumboon sisätilassa oleva kierrätysasema olisi täysin helposti ratkaistavissa, vaikkakin ottaa huomioon esteinä rakennusluvat ja paloturvallisuuden yms. Siellä on erittäin hyvät pullojen palautushuoneet ja minusta palveluja voisi hyvin liittää niihin tiloihin.

Myös YTV:ltä otettiin asiaan kantaa:

"Mainitsemanne Jumbon uusi keräyspiste kuuluu uusiin keräyspisteisiin, joita YTV on yhdessä pääkaupunkiseudun kuntien, tuottajayhteisöjen sekä jätteiden hyödyntäjien kanssa rakentamassa pääkakupunkiseudulle. Näissä uusissa, eri jätelajien yhteisissä keräyspisteissä, kerätään paperia, keräyskartonkia, pienmetallia, lasia, vaatteita ja paristoja. Näiden eri materiaalien keräämisestä ja toimittamisesta hyötykäyttöön vastaavat eri tahot, jotka myös osallistuvat kustannuksiin. Kotitalouksissa syntyvää muovijätettä ei muoviteollisuuden mukaan kannata hyödyntää materiaalina sen sekalaisen laadun takia. Ainoa keino hyödyntää muovijätettä on kerätä se energiajakeeseen ja sitä kautta poltettavaksi. Alueellisissa keräyspisteissä tapahtuvalle energiajakeen keräykselle ei löydy tahoa, joka maksaisi keräyksestä ja kuljetuksesta aiheutuvat kulut. Tätä kerättävää energiajaetta ei hyödynnetä pääkaupunkiseudulla, vaan siitä valmistettu oheispolttoaine kuljetetaan hyötykäytettäväksi Anjalankoskelle ja Lahteen.YTV käynnisti viime vuonna jätevoimalahankkeen sellaisen polttokelpoisen jätteen hyödyntämiseksi, joka ei kelpaa materiaalikierrätykseen ja joka päätyy tällä hetkellä kaatopaikalle. Hankkeen toteuttaminen etenee ja uuden voimalan arvioidaan olevan valmis vuonna 2012.Ystävällisin terveisinOlli LinsiöYTV Jätehuolto"

Olli Linsiö on todella hyvä asiakastiedottaja ja häneltä saa erittäin perusteltuja vastauksia ilman turhia odotteluja. Ylläolevan perustelun vuoksi jätimme ajamatta Selloon Leppävaaraan ja olemme asioineet Jumbossa, joka on meitä lähempänä. Nyt avattu kierrätyspite saattaa saada meidän perheemme käyttämään Selloa kuukausittain tekemäämme "suurostokseen".
HS:ssa oli tänään myös ilmoitus, että Ympäristökeskus on hyväksynyt kaikki mahdolliset tarjotut paikat jätevoimalalle. Paikat ovat siis Kiviniemi, Ämmänsuo, Juvanmalmi, Långinossabergen sekä Kivikko.
Kaikkein parasta on tietysti yrittää vältää muovia, mutta vaikka mekin olemme kovasti yrittäneet, niin muovia on kovin vaikea välttää kokonaan. Meillä käytössä on siis kangas / kestokassit, valoverhokankaasta ommellut hedelmäpussit, ostan lihaa lihatiskistä "paperipakkaukseen, josta päällikerroksen voin aittaa kartonkikeräykseen. Silti muovia kulkeutuu meille vaikkapa ruisleipäpusseissa, kurkkujen päällisinä, purukumipusseista....
Tästä riittää kirjoitettavaa ja mietittävää jollekin seuraavallekin päivälle...

Ei kommentteja: